Блиски Исток

Све већа напетост међу америчким савезницима на Блиском истоку

Сукоб међу кључним америчким савезницима на Блиском истоку распламсао се у Вашингтону када је ирачки премијер отворено критиковао војну операцију Саудијске Арабије у Јемену, преноси Њујорк тајмс.

Спор подстакнут различтим видјењима улоге Ирана у том региону, одражава тешкоће америчке администрације да очува јединство коалиције сунитских арапских држава и шиитског Ирака против Исламске државе.

Шиитски Иран који повремено наступа као покровитељ Ирака, највећи је ривал вахабитско-сунитској Саудијској Арабији која је покренула ваздушне ударе на шиитске побуњенике у Јемену.

С друге стране, у борби против Исламске државе у Ираку, САД се ослањају на ирачку војску коју такође подржава и помаже Иран.

Тензије су додатно затегнуте јуче када је ирачки премијр Хаидер ал-Абади, који је у посети Вашингтону, рекао да је саудијска кампања у Јемену створила огроман хуманитаран проблем.

“Нема логике у тој операцији”, додао је он, пише данас Њујорк тајмс.

Абади је рекао да се и администрација председника Барака Обаме сагласила с његовим бојазнима о саудијској кампањи.

“Они желе да зауставе овај суков што пре. Од (Обамине) администрације сам сазнао да Саудијци у томе не помажу. Они сада не желе примирје”, рекао је ирачки премијер.

Амерички званичници, с друге стране, негирају да је Обама током састанка с Абадијем у уторак изразио забринутост због саудијске кампање, али да јесте поручио да сукоб у Јемену не треба да букне у шири рат и да спорове у Јемену треба решити политичким преговорима.

Абади је изразио и забринутост да би Саудијска Арабија после Јемена могла да се преоријентише на Ирак.

“Идеја да неиспровоцирани интервенишете у другој држави само због регионалних амбиција је погрешна. Садам (Хусеин) је то радио. Видите шта је урадио земљи”, рекао је ирачки премијер.

На изјаве ирачког поремејра јуче је брзо реаговао саудијски амбасадор у Вашингтону Абел ал-Џубир рекавши да “нема логике” у Абадијевим речима.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!