fbpx

Оригинална одора кнеза Лазара изложена у Старом двору

0
(0)

Величанствена одора светог кнеза Лазара, коју је носио у тренутку страдања на Косову, изложена је данас у 10 сати у Старом двору у оквиру манифестације „Дани Београда“.

Одора је настала пре 1389. године, избледела, али очувана, она оживљава историју пред очима заинтересованих посетилаца.

Осим одоре, изложена је и Јефимијина похвала светом кнезу Лазару из 1402. године, намењена да буде покров за ковчег са његовим моштима.

– Већина Београђана не зна да се у Музеју српске православне цркве чува плашт кнеза Лара и то је једна од најзначајнијих ствари коју имамо у историјском смислу. Мало који народ може да се похвали текстилом из тога доба. Остају мачеви, катедрале, али текстил је тешко очувати – казао је градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Секретар за кулутуру Владан Вукосављевић међу првима је посетио поставку

Посету је потребно најавити

У Стари двор улази се у малим групама, а поставка је отворена од 10 до 19 сати до данас до недеље. Заинтересовани могу да се пријаве путем мејла [email protected] и да оставе своје име, презиме и број телефона.

Одора је настала пре 1389. године, а по предању кнез ју је носио у тренутку погибије. Он је у овој одори био сахрањен у манастиру Раваница, а мошти су током Велике сеобе Срба пренете у манастир Врдник. Монаси су касније мошти пресвукли и тако сачували одору. Одора је саткана од црвене свиле са зеленим шарама, а црвена боја данас се види само у обрисима.

Похвала светом кнезу Лазару настала је пред битку код Ангоре, у којој су учествовали Лазареви синови, кнезови Стефан и Вук, као турски вазали. Стефан по повратку из битке постаје деспот и од Београда прави модерно утврђен европски град.

Ово је једна од највреднијих поставки коју можете видети током „Дана Београда“. Градски секретар је позвао грађане да се приклоне свом укусу и изаберу неки од разноврсних садржаја програма.

 

М. Бељан, Блиц

фото:  Митар Митровић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Песма светом кнезу Лазару светог владике Николаја (видео)

0 (0) Косовски божури и Ивана Жигон певају светом Кнезу у манастиру Раваница. Да ли …

Видовдан и Цара Лазара нам вреди бранити од напредних ЛУДАКА И СЕКТАША!

0 (0) ЦАР ЛАЗАР СЕ ПРИВОЛЕВА ЦАРСТВУ НЕБЕСКОМ Полетио соко тица сива од светиње од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *