Србија

Фали половина противградних ракета

Чачак — У Моравичком округу за ову годину обезбеђено је 766 противградних ракета за 90 станица или 8,51 ракета по једној станици.

То је рекао начелник тог округа Слободан Јоловић, напомињујући да је оптималан број пројектила између 20 до 25 по противградној станици, у зависности од године односно потреба за њиховом употребом.

Он је прецизирао да је град Чачак обезбедио 358 ракета за 25 противградних станица, или 14,32 ракета по станици, а општина Лучани 160 пројектила на 16 противградних станица.

Ивањица је, према његовим речима, обезбедила 192 ракете за 24 противградне станице, док је најмање ракета обезбедила општина Горњи Милановац – само 56 на 25 противградних станица.

Очекује се да Република набавити још по три ракете за сваку противградну станицу, рекао је Јоловић.

Јоловић је подсетио да је Савет Моравичког, Златиборског и Рашког округа недавно затражио од Владе Србије да се убрза доношење Закона о одбрани од града и паралелно изврше одговарајуће измене у Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју.

Подржан је предлог да Министарство финансија обезбеди средства Републичком хидрометеролошком заводу (РХМЗ) за ангажовање противградних стрелаца, додао је он.

“Сви смо подржали предлог Републичког штаба за ванредне ситуације да се противградна заштита, заједно са запосленима, опремом и објектима, из МУП-а пребаци у РХМЗ, да Министарство финансија обезбеди средства за набавку 11.000 противградних ракета, као и да се отклоне законске сметње да у тим набавкама могу учцествувати и локалне самоуправе”, навео је Јоловић.

Он је додао да су се, такође, сва три округа сложила да се набавка противградних ракета ослободи обавезе плаћања ПДВ-а обзиром на изворе средстава и намену.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!