Брука: Режим нема пара за противградне ракете, али има за анти-српске НВО и за шиптарске изборе

0
(0)

Око 1.600 противградних станица у Србији има по три ракете, што је свега једна петина њихових потреба, те је угрожена одбрана усева, изавио је данас начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

„Ситуција с противградним системима је најлошија од 1999. године, јер ребалансом буџета Сектор за ванредне ситуације није добио обећаних 10 милиона евра“, казао је Марић.

Марић је истакао да ће одмах по реконструкције Владе затражити 100 милона динара за хитну набавку противградних ракета, потребних за овогодишњу противградну сезону која траје до 15. окробра.

„О размерама штете од града податке ће први пут крајем године објавити Републички хидрометеоролошки завод. Мислим да ће се показати да ће штета бити много већа од седам милиона евра колико је годишње потребно држави да одржава противградни систем и набави 30.000 ракета“, рекао је Марић.

Он је изразио жаљење што надлежни у Србији још нису схватили да се један евро уложен у противградне системе враћа десетоструко. Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације казао је да очекује и скоро усвајање закон о заштити од града, који је одавно завршен.

Тај пропис је потребан да би се потпуно уредила та област у којој проблем годинама представљају и набавка делова за радарске центере, као и начин плаћања стрелаца.

„Тим законом ће се прецизно дефинисати поступак прибављања ракета, финансирање набавке и функционисање противградног система у Србији, а поступањем од случаја до случаја и набавком ракета пред сезону или у току сезоне, само се стварају проблеми“, указао је Марић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kомпанија која штампа новац за 140 држава пред банкротом

5 (2) Енглеска компанија „Де Ла Руе“ саопштила је да је на рубу колапса, а …

Невесињe: Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили да се скине натпис „Митровданске битке“ и грб Републике Српске

4 (4) У Невесињу је јуче на посебно свечан начин прослављен Митровдан- Дан општине Невесиње и слава …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend