Србија

ЕУ правда и владавина закона: Еулекс ни после 16 година не истражује нестанак српских новинара

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског „Јединства” и сарадник „Политике”, нестао је на данашњи дан пре тачно 16 година код Вучитрна, места у којем је живео са супругом. Од тог дана му се губи сваки траг, а 16 дугих година породица и пријатељи, али и удружења, покушавају да открију каква је судбина задесила овог човека.

 

– Пролази још једна годишњица од нестанка мога оца, а нико од надлежних нам се и даље не обраћа у вези са овим случајем – каже за „Политику” Љубомиров син Горан Кнежевић.

Када је прошлог пролећа на Горанову адресу у Београду стигла Одлука Саветодавне комисије за људска права при Уједињеним нацијама, по којој Унмик треба да тражи од Еулекса настављање кривичне истраге због нестанка новинара Љубомира Кнежевића, али и јавно да призна одговорност у вези са својим пропустом да адекватно истражи овај нестанак, породица несталог новинара се понадала да ће бити неког помака у истрази. Међутим, то се није десило.

– Из докумената ове комисије јасно се види да је истрага нестанка мог оца била лоше спроведена. Упркос одлуци Саветодавне комисије, нико из поменутих институција није са нама контактирао – каже Кнежевић.

Иако нема нових сазнања у вези с овим случајем, постоји довољно података у случају Љубомира Кнежевића, али и у другим случајевима нестанка новинара, од којих би званични органи могли да почну да раде – истиче Драгана Бјелица из Удружења новинара Србије.

– Нажалост, наше Тужилаштво за ратне злочине не води поступке, а показало се и да Еулекс за случајеве несталих и убијених српских новинара ништа не чини. Очигледно их баш ти случајеви не занимају, а политичког притиска нема, јер су то „мали људи” и висока политика се не доводи у директну везу са њиховим нестанцима и убиствима. Представници УНС-а на Косову упознали су тужиоца Еулекса са подацима за седам несталих и убијених колега као и са одлукама Саветодавне комисија за људска права УН која је установила да се никакве истраге нису водиле, то важи и за Кнежевићев случај, да се осим извињења породицама мора дати новчана надокнада због пропуста. Најважније је што комисија тражи да Еулекс који је преузео ингеренције од мисије УН истражи нестанке и убиства и казни кривце. Ништа до сада нису урадили – каже Драгана Бјелица.

Чињенице говоре да је тог 6. маја 1999. године Љубомир Кнежевић отишао на славу код једне породице о којој је раније писао. У поподневним часовима је напустио њихов дом и тада му се изгубио сваки траг. Породица је Љубомиров нестанак пријавила надлежнима у Вучитрну, касније су дати и узорци за ДНК анализу, али никада није утврђено шта се Кнежевићу десило. У белој књизи Владе Србије „Албански тероризам и организовани криминал на Косову и Метохији”, као осумњичени за нестанак Љубомира Кнежевића помиње се Беким Шути. Према тим подацима, Кнежевић је одведен у штаб Ослободилачке војске Косова који се налазио у селу Ошиљане, где је мучен и убијен, али његови посмртни остаци нису пронађени.

Име Љубомира Кнежевића налази се међу 39 несталих или убијених представника српских медија у Досијеу УНС-а. То су подаци за период од 1991. до 2001. године.

– Помаци постоје једино код убистава у надлежности Комисије за истрагу убистава новинара коју води Веран Матић, јер се ту поново воде истраге, а у случају Славка Ћурувије почело је суђење окривљенима. УНС подржава идеју да комисија добије регионални карактер, како би се истражили сви преостали случајеви – наводи Драгана Бјелица.

Небрига надлежних за истраге

– Разочаравајуће је понашање надлежних за истраге. Рецимо, УНС већ неколико година на Косову, близу Велике Хоче, поставља тешку бронзану плочу, бетонирану у земљу, на месту где су 1998. нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Не прође ни месец дана да неко не сруши плочу. Косовска полиција ниједном, а плоча је три пута рушена, није открила кривце. Ако нема воље да се овакви скорашњи инциденти реше, како очекивати да се заинтересују за много теже – наводи Драгана Бјелица.

Тужилаштво: радимо на свим случајевима несталих

У Тужилаштву за ратне злочине на питање „Политике” шта је учињено у случају нестанка Љубомира Кнежевића и да ли се он и даље истражује, одговарају да раде на овом предмету али и на предметима свих других несталих на Косову и Метохији крајем деведесетих година прошлог века, али да нажалост у поменутом случају нема помака.

– Радимо са мисијом Еулекса на свим предметима и покушавамо да утврдимо истину. Нажалост, за сада нема помака у истрази случаја Љубомира Кнежевића. Иначе, не испитујемо само случајеве несталих новинара већ свих несталих – напомињу у тужилаштву.

Дејана Ивановић

Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!