Европа

“Мађарска туче мигранте, враћа их у Србију”

Мађарски полицајци и војници тешко су претукли неке мигранте и затим их послали преко границе у Србију, наводи Хјуман рајтс воч (ХРВ) у најновијем извештају.

Од 5. јула, Мађарска враћа све мигранте ухваћене у зони од осам километара од своје границе натраг у Србију, што је мера коју је званична Будимпешта увела како би зауставила прилив избеглица, пренела је агенција АП. Мађарска полиција наводи да је током прве недеље примене те нове мере у Србију враћена 621 избеглица.

У извештају Хјуман рајтс воча, организације за заштиту људских права, описује се случај у коме је група мађарских војника два сата тукла групу од 30 до 40 миграната, међу којима је било и жена и деце.

“Ни у филмовима нисам видео да неко неког тако бије”, изјавио је један неидендификовани мигрант и додао: “Пет или шест војника су нас тукли један по један. Завезали су нам руке иза леђа пластичним лисицама. Тукли су нас свиме, рукама, ногама и палицама. Намерно су нас тешко повређивали”.

Други мигранти са којима је разговарао ХРВ наводе да су их полицајци тукли и да су били повређени кад су их присилили да се врате у Србију кроз мале отворе на огради од бодљикаве жице.

Извештај ХРВ се базира на разговору са 41 тражиоцем азила и мигрантом, као и званичницима из више мађарских и међународних институција, укључујући агенцију Уједињених нација за избеглице, мађарску полицију и службу за имиграцију.

ХРВ тврди и да Мађарска не испуњава међународне стандарде за тражиоце азила, тиме што брзо одбацују већину захтева за азиле неожењеним мушкарцима, а одобравају само 15 захтева на дан на свакој од две транзитне зоне на граници са Србијом, што резултује тиме да су стотине избеглица блокиране на граници у лошим условима.

Вестионлине

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!