„Афера Крагујевац“: Смена ректора и повратак СНС професора који продају испите и дипломе

5
(1)

Разлог смене ректора Арсенијевића: Повратак СНС професора познатих по продаји испита и диплома (афера „Индекс“) Да ли је један од циљева недавне смене непослушног, својеглавог, неретко и бахатог, али не и неуспешног ректора Универзитета у Крагујевцу Небојше Арсенијевића… … за чије „владавине“ је та високошколска установа први пут у својој историји доспела на Шангајску листу (и то две године узастопце), био тај да СНС преузме власт и на Крагујевачком универзитету?

Бруталност вишемесечне таблоидно-полицијске харанге, тако својствене СНС и њеном лидеру Александру Вучићу, која је пратила и смену Небојше Арсенијевића са ректорске функције, али и последњи догађаји на Крагујевачком универзитету, односно на његовом Правном факултету, увелико говоре у прилог тези да је један од главних циљева недавне смене на челу Крагујевачког универзитета управо био везан за партијско (СНС) преузимање те научно-образовне установе.

Пре неки дан се, наиме, појавила информација да се на власт на Правном факултету у Крагујевцу – у јавности највише, нажалост, познатом по продаји испита и диплома (чувена афера „Индекс“) – враћају управо професори који су у фебруару 2007. били ухапшени због сумње да су актери те највеће корупционашке афере у домаћем високом школству од оснивања Лицеја у Крагујевцу, давне 1838. И који су, потом, провели по седам месеци у истражном затвору, те их њихове колеге и дан-данас зову – „затворско братство“.

На крагујевачком Правном факултету прекјуче су, подсетимо, за нове продекане у тој високошколској установи именовали двојицу из „затворског братства“ – Свету Пурића, који је у време афере „Индекс“ био декан тог факултета, и Срђана Ђорђевића. За директора факултетског Института за правна и друштвена истраживања постављен је Миодраг Мићовић, такође оптужен за продају испита. Индикативно је да је декан Драган Вујисић ову тројицу професора на руководећа места именовао не чекајући одговор Комисије за акредитацију, којој се обратио дан раније, и која је својевремено донела меру којом се оптуженима у афери „Индекс“, док се против њих води кривични поступак у смедеревском Вишем суду, не дозвољава да буду именовани на руководеће функције.

У академској јавности ретко ко мисли да је декан Вујисић самоиницијативно повукао ове кадровске потезе на Правном факултету. Напротив, Пурић, Ђорђевић и Мићовић, који су у међувремену, како тврде њихове колеге, постали чланови СНС, на руководећа места постављени су на „миг“ одозго, из ректората Крагујевачког универзитета. Али не од новог ректора Ненада Филиповића, већ од оних шумадијских СНС кадровика који су и њега (Филиповића) довели на власт. Професори који су упозорили на корупцију су наравно смењени. Афера „Индекс“ ни данас није окончана, а највероватније ће се завршити застаром и затим архивирањем предмета. Ово неће бити први пут да држава окреће главу од корупције, против које се очито бори само у медијима, док за борбу против праве корупције нема интереса, упркос бројним обећањима Европској унији. Интереса нема јер онда корумпиране руководиоце не може да користи за своје прљаве послове. Све док се ово врзино коло не прекине, Србија ће стајати у месту, а грађани ће за правду тражити везу. И наравно корумпирати државне службенике.

(извор: данас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Злочиначко пљачкашко пустошење Бора: Kинези гори од атомске бомбе

5 (9) Kада упоредимо финансијске извештаје из последње године наше управе у РТБ „Бору“ и …

Један коментар

  1. Доста смо причали и слушали о куповини факултетских диплома и плагијата доктората (Стефановића, Шапића, Малог, Јоргобанке, Тончева) код нас. Сада мало да чујемо о сличним стварима и у ЕУ, у којој хрлимо ко пијан преко плота. Ово што се десило италијанима са мастер диплома на Универзитету у Мадриду, као проблем се наводи да талијани нису добро говорили шпански. Можда ни су говорили шпански, али имају руке и ноге за споразумевање или енглески језик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend