Афера са отровним кукурузом руши углед и приходе

Афера са отровним кукурузом руши углед и приходе

– Афера са зараженим кукурузом из Србије донеће нам финансијску штету од око 46 милиона евра, али што је још важније – нарушиће имиџ нашег кукуруза у свету, који је сам по себи бренд и подразумева добар квалитет – тврди директор удружења “Жита Србије” Вукосав Саковић. – Испитани кукуруз није репрезентативни узорак, а исти проблем са појавом афлатоксина имају и земље у окружењу – Хрватска, Мађарска, Румунија и Бугарска. Код њих није било оваквих вести.

До сада је извезено око 400.000 тона кукуруза, а мање од два одсто кукуруза намењеног извозу није, каже Саковић, прошло контроле, које су најоштрије и најдетаљније. Оваква негативна реклама је последње што нам је требало.

– Наш кукуруз је квалитетом и добрим наступом извозника направио од себе бренд и кад се каже српски кукуруз у свету се подразумева кукуруз доброг квалитета за људску исхрану – истиче Саковић. После свега овога, требаће нам најмање годину дана, под условом да немамо овакве ситуације, да потпуно вратимо ствари на своје место.

Саковић је подвукао да се овакве вести брзо шире, те су већ стигли одговори од традиционалних купаца да у овом тренутку не смеју куповати српски кукуруз, да морају сачекати и видети шта даље.

ОТКРИВЕНИ СЛУЧАЈЕВИ

У периоду од 1. октобра, чак и од средине септембра, када смо почели да извозимо кукуруз овогодишњег рода, имали смо, тврди Саковић, само два проблема, односно две барже су истоварене у Панчеву, јер су токсини прелазили дозвољене границе. У Италији је забележен такав случај код једног брода са кукурузом који је испоручила Хрватска, а који је декларисан као српски кукуруз, односно забележено је да је хрватска фирма купила кукуруз код нас и препродала у Хрватској.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ОТРОВ! Експерт објашњава шта удишемо из Винче

ОТРОВ! Експерт објашњава шта удишемо из Винче

Експерт за гас из УНЕЦЕ-а и инжењер хемије Бранко Милићевић каже да питање није да …

Винча поново гори, Београд се ноћас гушио у диму, отров у ваздуху се још осећа

Винча поново гори, Београд се ноћас гушио у диму, отров у ваздуху се још осећа

Власт у Београду, по свему судећи, није ни близу санирања катастрофалног пожара на депонији у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *