АФЕРА УШЋЕ: СПС отео пола милијарде од народа!

АФЕРА УШЋЕ: СПС отео пола милијарде од народа!

БЕОГРАД – Згрнуће милионе.

Социјалистичка партија Србије, на основу власништва над осам спратова у Пословном центру „Ушће“, некадашњем Централном комитету, потражује од државе и компаније „Балканс рилестејт“ Петра Матића, у чијем власништву је овај пословни центар, 528 милиона динара.

Спор између СПС с једне и државе и ове компаније с друге стране води се већ десетак година, а 2012. године је Виши суд у Београду донео пресуду којом је одлучено да СПС не припада осам спратова у ПЦ „Ушће“, али и међупресуду којом се констатује да СПС има право да од државе потражује новчану накнаду.

Према речима Сање Турлаков, адвокатице која заступа социјалисте у овом спору, процес је тренутно у фази жалбе. Наиме, републичко правобранилаштво је у име државе уложило жалбу на пресуду Вишег суда, тако да се процес сада налази у Апелационом суду, који ће и донети коначну пресуду.

– Тужбом коју је СПС поднео против државе и компаније „Балканс рилестејт“ тражено је да се уговор између ове компаније и државе о куповини некадашњег ЦК поништи, и да се СПС исплати 528 милиона динара на основу власништва над осам спратова у овој грађевини – објашњава Турлаков. Она додаје и да је суд у спору с компанијом „Балканс рилестејт“ захтев за поништавање купопродајног уговора одбио као неоснован, док је у спору с Републиком Србијом донео међупресуду да је потраживање за надокнаду штете основано.

„Балканс рилестејт“: Одбијен захтев СПС

У компанији „Балканс рилестејт“ кажу да је њихов правни претходник „Јуропијен констракшн“ 2001. године купио зграду ЦК, данашњи Пословни центар „Ушће“, од тадашње СР Југославије.
– СПС је тражио да суд утврди да СРЈ није био прописно уписан као власник објекта пре продаје у земљишним књигама, те да је уговор између СРЈ и „Јуропијен констракшна“ ништаван, као и да СПС, као наследник Савеза комуниста Југославије, полаже право на имовину коју је ова организација користила – стоји у саопштењу „Балканс рилестејта“. Они додају и да је Виши суд у Београду донео правоснажну пресуду о одбијању тужбеног захтева СПС јер је он неоснован и јер је утврђено да је СРЈ прописно уписан као власник објекта пре продаје.

 

Курир

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Док вама прете закључавањима вођа и екипа на челу са дворском лудом Дачићем роксује по Косјерићу (видео)

Док вама прете закључавањима вођа и екипа на челу са дворском лудом Дачићем роксује по Косјерићу (видео)

Председник Србије Александар Вучић, његов син Данило и министар саобраћаја Томислав Момировић отишли су јуче …

Ивица Дачић и владајући режим последњих година значајно унапредили односе са Британцима

Ивица Дачић и владајући режим последњих година значајно унапредили односе са Британцима

Скупштина Србије позваће представнике Венецијанске комисије да почетком септембра посете Србију, како би се пратиле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *