Агента ЦИА убили терористи Ал Каиде у Босни

0
(0)

Доушника америчког Федералног истражног бироа, који је пружио вредне информације о Ал Каиди и који се састао са Осамом бин Ладеном, врбовала је Централна обавештајна агенција, али су га убили оперативци терористичке мреже у БиХ, наводи амерички Ен-Би-Си.

Доушник је радио као возач и особа од поверења радикалног египатског свештеника Омара Абдела Рахмана, који је осуђен на доживотну робију због напада на Светски трговински центар 1993. године у Њујорку.

Према речима извора америчке телевизијске мреже, доушник је наставио да ради за ФБИ и након хапшења Рахмана, али су његови успеси привукли пажњу ЦИА.

Током 1994. године цивилна службеница ЦИА успела је да убеди доушника, уз помоћ веће суме новца, да почне да ради за Централну обавештајну агенцију.

Током 1994. или 1995. године ЦИА је доушника послала у БиХ, гђе су се џихадисти борили на страни Армије БиХ.

ФБИ није знао да је доушник почео да ради за ЦИА нити разлог његовог нестанка.

Постојање доушника први пут је откривено 2010. године, након сведочења Еда Кјурена, који је тада био помоћних специјалног агента у канцеларији ФБИ у Лос Анђелесу, када је тужбу против ФБИ поднио Басим Јусеф, агент додијељен јединици за борбу против тероризма у Лос Анђелесу, а који је развио рад доушника и руководио његовим операцијама.

Јусеф се распитивао код својих извора у Ал каиди шта се десило са доушником и добио је информацију да је отишао у БиХ, гђе су га убили оперативци терористичке мреже јер су веровали да ради за ЦИА. Касније је Јусеф успио да потврди сумње оперативаца Ал каиде да је доушник радио и за ЦИА.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Косово је највећи регрутни терористички центар Исламске државе у Европи одговоран за масу терористичких напада (видео)

5 (11) ЕТНИЧКИ Албанац Кујтим Фејзулај јуче је извео терористички напад недалеко од синагоге у …

Шиптари веома активни у радикалној исламистичкој мрежи у Европи

5 (1) Убијени нападач, који је терористичким нападом у центру Беча усмртио четири лица и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend