fbpx
понедељак , децембар 9 2019
Насловна / Србија / Економија / Акцизе поново дигле цену горива

Акцизе поново дигле цену горива

Просечна цена евродизела и бензина у Србији за месец дана порасла је више од три динара (0,02 евроценти) по литру, док је цена ТНГ ауто-гаса незнатно смањена, па се литар бензина продаје за 142,85 динара (1,236 евра), евродизела 162,99, (1,381 евра), док се ауто-гас точи по цени од 74,62 динара (0,63 евроценти).

На повећање цене горива, на бензинским пумпама у Србији и земљама у окружењу, утицао је пре свега раст цене сирове нафте. Тренд раста цене грент нафте траје већ више од три месеца, па је барел са 50,47 долара, уз све веће осцилације навише у једном тренутку достигао цену од 68,5 долара.

Возачи у Србији бензин могу да купе по цени која је слична као код комшија, док је просечна цена евро-дизела у Србији највиша у односу на све земље у комшилуку, а нижа је само од цене дизела у Грчкој и Албанији.

Прост увид показује да је евродизел у Македонији и сада од српског јефтинији чак 47 динара (0,39 евроценти) по литри, док је у БиХ јефтинији 34,38 динара (0,29 евроценти). Ауто-гас је, такође, у Македонији, најјефтинији, па се точи за 20 динара (0,16 евроценти) нижој цени од оног у Србији.

Бобан Атанацковић из Удружења Нафта каже да државе које озбиљније воде своју економску политику воде рачуна да цена горива буде уравнотеженија.

  • Транспорт јесте скуп, али то није основни узрок. Сматрам да држава превисоким акцизама оптерећује цену евродизела – каже Атанацковић.

Kада транспортна возила пролазе кроз Србију, они евродизел точе у Македонији и Мађарској, а никако у Србији јер је веома скупо. На тај начин, оцењује наш саговорник, држава губи новац:

  • Да не причамо колико су оптерећени паори, који возе тракторе и комбајне.
    С обзиром на то да су од Нове године ступиле на снагу измене техничких прописа, који захтевају обавезно дупло дно на бродовима, који превозе опасну робу, у коју се сврставају и деривати нафте, већ три месеца на Дунаву нема довољно пловних објеката за превоз, пре свега дизел горива. То је један од разлога, како кажу пумпаџије, што расту цене горива у Србији.

Цене у региону
Евродизел (ЕН 590)
Албанија 1,412
Грчка 1,389
СРБИЈА 1,381
Хрватска 1,325
Словенија 1,266
Црна Гора 1,250
Мађарска 1,219
Бугарска 1,127
БиХ 1,092
Македонија 0,984
(извор: УНKС)

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Енигма звана Трг Републике: Рачун за радове остаје скривен док се не преврне и последња коцка

4.2 (5) Може ли енигма звана Трг Републике ускоро добити епилог у коме ће Београђани …

Како се најјефтиније грејати на зиму? Дрва исплатива, етажно грејање, бутан и лож уље скупи

5 (1) Kада је реч о потрошачима који у својим домовима немају централно грејање у …

Један коментар

  1. Kad je cijena barela dostigla 120 dolara benzin nije bio toliko skup. Koga vise farbate sa tim vasim pljackama naroda?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *