fbpx

Ако нисе приметили – цена свињетине оде преко 700 динара

0
(0)

Скоро неприметно, цена свињског меса расла је из недеље у недељу за по 10-20 динара, па тако килограм бута у малим месарама у Србији кошта и до 570 динара.

Изгледа да ту неће бити крај, па тако до зиме килограм бута може купце стајати и до 700 динара по килограму.

У јулу, бут се могао купити за 450 динара, а данас је та цена за 60 до 120 динара више, у зависности од радњи и акција у великим маркетима. Актуелна цена грађанима је висока, као она у доба празника као што су 1. мај и Ђурђевдан, када скаче потражња за свињетином.

Сушна година која утиче на раст цене сточне хране могла би бити кривац за скок цена свињског меса, сматра агроекономски аналитичар Милан Простран.

“ Расту цена допринеће и криза у сточарству, висока цена прасади за тов која је сада између 350 и 400 динара, а нема ни довољно прасади за тов. Цена свиња за клање је већ 205 и 210 динара. Због тога би цена бута могла да скочи и на 700 динара за килограм“, сматра Простран.

Цена товљеника за клање од марта је скочила од 140 до 165 динара за килограм, док је прошле недеље килограм стајо и преко 200 динара.

Према Пространовим речима, већ сада реална цена свињског бута била би око 600 динара за килограм, али је она висока у односу на куповну моћ грађана.

„Ценовни коефицијент за бут је три или три и по пута килограм живе ваге. То значи да би цена у нормалним условима требала да буде 600 динара или више“, сматра Простран.

Да слободно тржиште не функционише баш најбоље, показује и то да је свињски бут прошле године, када је цена товљеника била преполовљена, коштао око 400 динара, уместо да буде јефитнији.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Струја ће поскупети иако ЕПС и са овом ценом остварује зараду

5 (1) Последњег дана овог месеца, а то је петак, 31. јул, надлежни у Србији, …

Струја поскупљује од 1. септембра: Ево колико ће бити виши рачуни грађана

5 (2) Од 1. септембра струја у Србији највероватније ће поскупети у опсегу од 7,7 …

2 Коментара

  1. Припрема терена за Тениса. Неће он да диже цену кад почне да ради, већ му ови наши обуставом увоза дижу цену. Још ће испасти добар јер ће вероватно кад почне испоруку мало смањити цену меса.

  2. Naravno da nisam primetio. U mom domaćinstvu se već nekoliko godina ne jede meso. Silom prilika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *