Ако Рио Тинто отвори рудник прети нам тровање арсеником и изумирање Србије (видео)

5
(4)

Долазак компаније Рио Тинто на наше просторе и отварање рудника јадарита у близини Лознице могли би да буду погубни по животну средину у Србији , сагласни су саговорници „Гласа јавности“.

Др Драгана Ђорђевић, научни саветник, дипломирани физикохемичар у интервју за „Глас јавности“ каже да би загађење с којим се Србија суочава и које би додатно могло да буде повећано отварањем рудника Рио Тинта, могло да доведе до тешких последица по здравље и живот грађана.

-Уколико се настави овакав темпо загађења , на овим просторима у наредних педесет до сто година неће бити више живота. Загађење се преноси кроз ваздух, земљу и воду и уколико дођемо до тога да се отвори рудник Рио Тинта отпадне воде ће се изливати у Јадар ,а омнда ће стизати преко њега у Дрину, па даље у Саву. Све то у једном моменту може да доведе до тога да милиони грађана Србије остану без пијаће воде – навела је Ђорђевић и објаснила о којим се отровним једињенима ради.

Она је истакла да је у питању и „арсеник за који се зна колико је јак отров“ и навела да би у недном веку могло да се деси да на овим просторима од загађења нестане живи свет.

Др Мирјана Анђелковић- Лукић ја навела да је „Србија са свих страна окружена загађивачима, од Бора на истоку, преко Смедерева, па би то могао да буде и Рио Тинто на западу“.

– Били би у појасу загађења који би се врло брзо ширио на малом простору наше земље, али и ван њега. Оно што би Србија добила тиме није ништа наспрам тога шта губимо – рекла је др Анђелковић- Лукић.

Она је подсетила на „ пакао који је иза Рио Тинта остао у Папуи Новој Гвинеји где се и данас деца рађају са квргама по телу од загађења, а у Аустралији су минирали пећине Абориџина и направили несагледиву штету“.

Мирослав Мијатовић из Антикорупцијског пакта из Лознице казао је да се према његовим сазнањима спрема измена просторног плана. Он је навео да се „све ради скоро у потпуној тајности“ и да у пројекту Рио Тинта нема никаквог јавног интереса.

– Грађане овог краја нико није питао шта они хоће и да ли прихватају рудник прљавих технологија. Да ли су вољни да продају земљу. Некима су нудили од 120 до 120 евра по ару и када одбију , они прете да ће бити урађена експропријација, а да ће становници тог краја у том случају добити мању накнаду за земљиште – казао је Мијатовић.

Глас Јавности

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Часлав Д. Копривица: Изокренута еугеника на „аутопилотовом“ видику

Часлав Д. Копривица: Изокренута еугеника на „аутопилотовом“ видику

3 (2) Најављени закони који се баве материјом тзв. „истополних заједница“ у Србији изводе нормативно …

Пустош у Србији која остаје иза НАРКО ФАШИСТА: Уз чију помоћ нас је тиранин истребио

Пустош у Србији која остаје иза НАРКО ФАШИСТА: Уз чију помоћ нас је тиранин истребио

4.4 (7) Србија нестаје. Државне границе нису дефинисане, привреда је у колапсу, здравствени систем је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend