fbpx

АКПА: Нарушени односи у тужилаштву

5
(2)

Алумни клуб Правосудне академије (АКПА), у писаном саопштењу, оцењује да је ситуација у којој се налази јавнотужилачка организацији забрињавајућа, те да је јавност оправдано збуњена и неинформисана.

„Пажњу јавности последњих дана заокупља прослава рођендана на којој су поред неколико тужилаца, чланова највишег тужилачког тела – Државног већа тужилаца, наводно присуствовала и лица “са друге стране закона”. С тим у вези хитно се морају расветлити две групе питања. Најпре, да ли су лица која су позвана на прославу кривично осуђивана, када и за која дела, да ли су под истрагом и да ли је сваки од тужилаца који је присуствовао прослави за то знао. Уколико није реч о кривично прогоњеним лицима, онда се мора ресветлити питање ко је и зашто покренуо аферу којом се нарушава углед јавног тужилаштва“, наводи се у овом саопштењу.

Из АКПА сматрају да се ради заштите јавнотужилачке организације мора разлучити да ли су у питању недозвољени контакти са криминалом, или је ово наставак притиска на чланове ДВТ који, како кажу, траје већ неко време, а проистиче из раскола у Удружењу тужилаца Србије, када се један део чланства отцепио и формирао Удружење судија и тужилаца.

АКПА истиче да је јавни надзор над радом институција суштина демократије, али да је увек проблем када таблоиди преузимају улогу судија и тужилаца и то не само у овом случају, већ генерално када год судски и тужилачки поступци изазивају медијску пажњу.

Једини правилан одговор институција у тим случајевима јесте брзо утврђивање чињеница, наводи се у саопштењу АКПА.

Данас онлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тебе Загорка чека комплетна ревизија свих предмета на коме је тужилаштво радило од твог доласка у исто!

0 (0) КОНАЧНО можемо рећи да је имплементација Законика о кривичном поступку, којим је уведена …

Имате преко 2.000 кривичних пријава против бивших и садашњих припадника режима које чаме у фиокама, стисните петљу па их процесуирајте

4.9 (15) Највећи број тужилаца нема проблема у свакодневном раду, али у случајевима политичке заинтересованости, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *