fbpx

Етихад оставио Ер Србију на цедилу

4
(9)

Највероватнији разлог због чега је Ер Србија донела одлуку да не ангажује заменски авион на линији за Њујорк док је „ербас А 330“ који на њој редовно саобраћа на редовном техничком одржавању представља велики губитак због недовољног интересовања путника за ту релацију, сматра стручна јавност.

Ер Србија је ових дана саопштила да због техничког прегледа авиона неће бити летова на линији Београд-Њујорк-Београд у периоду од 24. септембра до 6. октобра.

– Технички преглед „ербаса А 330“ ради се на две године и за њега су била понуђена два термина, а Ер Србија се одлучила за период у којем летелица има мањи број летова и најмањи број путника на које ће те промене утицати. Због тога ће путници са четири лета са линије Београд – Њујорк – Београд бити пребачени на летове других компанија или ће им бити понуђен повраћај новца – саопштено је из Ер Србије.

Међутим, када је крајем прошле године авион Ер Србије на тој линији послат у Етихад инжењеринг у Абу Дабију на редовни генерални технички преглед, у оквиру припрема за летњу сезону, замењен је авионом истог типа, „ербас А 330“ у власништву Етихада, матичне компаније Ер Србије. Тај податак изазива недоумице у јавности због чега и овог пута Етихад није проследио заменски авион компанији чији је власник већ се она одлучила да у периоду од скоро две седмице не саобраћа на тој линији.

Покушали смо јуче да од надлежних у Ер Србији сазнамо због чега је компанија овог пута поступила другачије него у децембру 2018. године, међутим до закључења овог издања нашег листа нисмо добили одговор.

Економски аналитичар Бранко Павловић истиче да је технички преглед авиона искоришћен као изговор за постепено укидање те линије која због малог броја путника бележи велике губитке.

– Та линија је оформљена из политичких, а не економских разлога и у томе лежи разлог због кога трпи губитке од првог дана. Према подацима које имам они износе око 20 милиона долара годишње. То је велики губитак који Етихад не жели да има и на овај начин се јавност припрема на то да ће у једном тренутку линија до Њујорка бити укинута. То је најрационалније објашњење ситуације у којој Етихад није обезбедио заменски авион на линији за Њујорк – истиче наш саговорник.

С друге стране, Петар Војиновић, главни уредник портала о ваздухопловству Танго сикс, каже да не верује у ту могућност.

– Ако Етихад жели да оде из Ер Србије због чега онда још увек има свог генералног директора на челу те компаније као и представника у Управном одбору. Немам сазнања због чега и овог пута Етихад није уступио свој авион Ер Србији па то не могу да коментаришем. Оно што је чињеница је да су сви путници који су у периоду у коме авионских летова за Њујорк неће бити пребачени на летове других компанија. Тиме нико до путника није оштећен, а Ер Србија није прекршила било каква правила у авио саобраћају. Пословодство Ер Србије је очито проценило да јој је у овом кратком периоду исплативије да не лети за Њујорк него да изнајми авион од неке друге компаније што би коштало папрено с обзиром за релативно мали број летова који би био обављен – закључује Војиновић.

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *