уторак , октобар 17 2017

Албански званични језик у свим општинама Македоније у којима Шиптари чине бар петину

МАКЕДОНСКА влада усвојила је данас Предлог закона о употреби језика, којим се, ако буде усвојен у Собрању, албански језик уводи као други званични језик у општинама и градовима у којима живи најмање 20 одсто Албанаца, пренели су скопски медији.

И док представници власти усвајање овог закона тумаче усклађивањем са европским стандардима, опозициона ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског, томе се противи и тврди да је реч о увођењу двојезичности и федерализацији Македоније.

Чињеница је, међутим, да је увођење албанског језика, као другог званичног језика, део коалиционог споразума премијера Зорана Заева са албанским партијама.

Увођење албанског језика као званичног је и део тзв. Тиранске платформе која је сачињена у Тирани уочи формирања македонске владе.

Како је раније најављено, премијер Заев ће представити закон јавности, а пре него што буде стављен на дневни ред Собрања о њему ће се изјаснити Венецијанска комисија.

Танјуг

Актуелно

Имовина Агрокора мања за три милијарде евра него што је приказивано

ЗАГРЕБ – Ревидирани консолидовани извештај Агрокор Групе за 2016. и претходне две године показао је …

АФЕРА НАРКОКОР: Хрватска- светски центар дистрибуције наркотика?

Аудио запис првог дела разговора сa Анастазијем Мартинчићем којег Дневно.хр објављује као ексклузивни звучни документ, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons