fbpx

Алексинац: После невремена сада прете заразе

0
(0)

ШЕСТ дана након изливања реке Турије у једанаест алексиначких села и даље је на снази ванредно стање. Поплавни талас за само неколико сати уништио је путеве, мостове, ограде, њиве, сеоске водоводе, а мештане овог краја оставио без пијаће воде. Заглављени у блату, чекају и вапе за помоћи од надлежних, стрепећи од заразе, јер са првим зрацима сунца, цело село већ почиње да заудара на трулеж.

– Живот нам је постао права борба за опстанак. Село не памти такву бујицу још од четрдесетих година прошлог века. Ово је страшно, људи не могу да изведу стоку из дворишта, не можемо да се пробијемо кроз село, а ко зна када ћемо добити воду, па да можемо да се окупамо као људи – каже мештанка села Врћеновица Данијела Алексић.

Како су саопштили из Општине Алексинац, материјална штета у алексиначким селима после невремена које је у ноћи између 14. и 15. јуна задесило алексиначки крај, када је пало преко 110 литара воде, је огромна, а процено је да износи преко 60 милиона динара.

– За путну инфраструктуру штета се процењује на преко 35 милиона, за водотоке преко 17, клизишта у самом Алексинцу око 10 милиона, плус штета у сеоским газдинствима, кућама, пољопривредним усевима – појашњава заменик председника Општине Алексинац Чедомир Ракић.

Он подсећа да је најкритичније у насељу Врћеновица. Тамо је оштећен коловоз у дужини од два километра, са оштећењима и вододеринама, велике количине земљаног наноса на осталим путевима и по двориштима поплављених домаћинстава. Врћеновачка река је затрпана наносом до нивоа пута, постојећи сеоски водовод није у функцији јер је прекинут цевовод који је постављен у речном кориту – каже Ракић.

Огромне су штете и у селима Копривница, Врћеновица, Честа, Банковац и Породин. У Копривници је локални пут оштећен, корито Копривничке реке је запушено, те се на неким деловима вода излила на њиве, у дворишта и на улице.

Порушен је прилаз реци, па је вода однела и зид који је грађен како би се направила Копривничка река, а оштећен је мост на овој и реци Турији. Сеоски водовод не функционише, јер је прекинут цевовод који је постављен у речном кориту Копривничке реке.

У насељима Породин и Банковац оштећени су мостови на реци Турији и нису у функцији, јер је дошло до испирања и пропадања коловоза. Не може да се користи ни мост у селу Честа, јер је пропао коловоз, а ни тамо сеоски водовод не ради. Локални пут у дужини од око 50 метара је оштећен, корито реке је запушено и вода се и тамо излила на њиве и у дворишта.

ШТЕТА ПРОЦЕЊЕНА НА 300 МИЛИОНА ДИНАРА

ПРОЦЕЊЕН је део штета од прошлонедељног катастрофалног градног невремена и од „подивљалих“ бујичних речица, које је погодило села у општини Горњи Милановац око Равне горе и под Рудником. По извештају комисије за њихово евидентирање, на пољопривредним усевима штете премашују 295 милиона динара.

– До сада је утврђена штета на 495 пољопривредних газдинстава, а површина оштећеног земљишта је око 1.715 хектара – саопштава Дејан Ковачевић, први човек локалне самоуправе. – Оштећења на грађевинским објектима и инфраструктури комисија ће тек утврдити, она је свакодневно на терену и обилази угрожена подручја.

Штаб за ванредне ситуације ове општине, чији је командант Ковачевић, тврди да је у сталним контактима са мештанима села која су највише страдала од невремена, како би им била пружена помоћ и како би им договорени начини за санацију тих последица.

– Општина ће, заједно са Владом Републике Србије, надлежним министарствима и Канцеларијом за јавна улагања, обезбедити потребна средства – најављује Ковачевић.

Од града је највише страдала варош Прањани близу Равне горе и села око ње, Гојна Гора, Дружетићи, Теочин и део Коштунића. За двадесетак минута лед је уништио плантаже воћа, надасве малињаке усред бербе, засаде поврћа, житнице, кукурузишта… Бујице су оштетиле мост у селу Леушићи и локалне саобраћајнице према селима Драгољ и Трудељ под Рудником. М. Б.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Италији нови налет короне: Број жртава поново расте, 743 мртвих за 24 часа

0 (0) Дводневни позитивни тренд опадања броја жртава корона вируса у Италији прекинут је данас, …

Њујорк постаје највеће жариште коронавируса на свету

5 (5) Један од хиљаду Њујорчана већ је заражен, што значи да се вирус шири …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *