Хелм

Амбасада Русије у БиХ: Не признајемо Шмита за високог представника, ово је горе него са Шварц-Шилингом

* На својој Фејсбук-страници објавила: „Управни одбор Савјета за спровођење мира (раније на нивоу министара спољних послова, затим на нивоу политичких директора, сада сматрају да је довољан ниво амбасадора у Сарајеву) вршио је избор кандидата за високог представника искључиво путем консензуса, а кандидат је затим потврђиван резолуцијом Савјета безбједности УН“

* И указала: „Управо на тој процедури су увијек, то наглашавамо – увијек – инсистирали наши западни партнери. И јасно је зашто. Сваки пут су морали добити одобрење Савјета безбједности УН-а како би високи представник могао користити цијели арсенал својих овлашћења“

* „Високи представник и његова канцеларија одвојили су се од дејтонске агенде, Дејтон се користи као параван за спровођење себичне геополитичке агенде која не одражава тежње читавог бх. друштва. Зато се Канцеларија високог представника (ОХР) претворила у `робота` који је одавно изгубио дејтонску улогу стрпљивог посредника у процесу стабилизације… Најновији примјер својевољне измјене у кривичном законодавству БиХ јасно показује ко дестабилизује ситуацију, притом не само у БиХ, већ и далеко изван њених граница“

______________________________________________________

АМБАСАДА Руске Федерације у БиХ саопштила је да не признаје легитимитет Кристијана Шмита као високог представника јер при предлагању његове кандидатуре није испоштован принцип консензуса и није добијено одобрење Савета безбедности УН.

Коментар у вези са нотом Амбасаде Русије у БиХ о непризнавању легитимитета Кристијана Шмита као високог представника, објављен је на Фејсбук-страници Амбасаде, која напомиње да читав низ докумената – Општи оквирни споразум за мир у БиХ, резолуције Савета безбедности УН-а, документи Савета за спровођење мира и његовог Управног одбора и, на крају крајева, устаљена пракса – предвиђају процедуру за избор високог представника.

– Управни одбор (раније на нивоу министара спољних послова, затим на нивоу политичких директора, сада сматрају да је довољан ниво амбасадора у Сарајеву) вршио је – искључиво путем консензуса – избор кандидата за високог представника, који је затим био потврђен резолуцијом Савета безбедности УН-а. Управо на тој процедури су увек, то наглашавамо – увек – инсистирали наши западни партнери. И јасно је зашто. Сваки пут су морали добити одобрење Савета безбедности УН-а како би високи представник могао користити цијели арсенал својих овлашћења – напомиње Амбасада.

Што се тиче консензуса, подсећају да је ова процедура била испоштована чак и према Педију Ешдауну, са чијом се кандидатуром Москва у почетку није слагала.

– Али, као резултат мукотрпног дипломатског рада, био је постигнут споразум. Притом, ретроспективно, Ешдаун, благо речено, за нас није био идеалан. Што се тиче одобрења Савета безбедности УН-а, управо су се наше западне колеге “пробудиле” када су видјели да Кристијан Шварц Шилинг нема одговарајућу резолуцију Савета безбедности УН-а. Онда је био смишљен облик размјене писама између генералног секретара УН-а и председника Савета безбедности УН-а као “плацебо” како би барем на тај начин осигурали његову легитимност – наглашавају у Амбасади.

Додају да је сада је овај преседан изврнут и искоришћен као наводни доказ да нема потребе за резолуцијом за Кристијана Шмита.

– Разумемо ову “специјалну операцију”. Сваки пут досљедно истичемо да су се високи представник и његова канцеларија одвојили од дејтонске агенде, да се Дејтон користи као “параван” за спровођење себичне геополитичке агенде која не одражава тежње читавог бх. друштва. Зато се Канцеларија високог представника (ОХР) претворила у “робота” који је одавно изгубио дејтонску улогу стрпљивог посредника у процесу стабилизације – истакли су у Амбасади Русије.

Подвлаче да су оптужени да покушавају дестабилизовати ситуацију у БиХ.

– Али, управо најновији примјер својевољне измене у кривичном законодавству јасно показује ко дестабилизује ситуацију, притом не само у БиХ, већ и далеко изван њених граница. Заправо, дестабилизацијом се бави тај ко грубо крши међународно право и Дејтонски споразум – директно или посредно – истакли су у Амбасади.

Напомињу да нису против Кристијана Шмита.

– Цијенимо његову политичку тежину, узимамо у обзир знање и искуство пословања “на балканском смеру”. Али, према Кристијану Шмиту није испоштован принцип консензуса при предлагању његове кандидатуре, нити је добијено одобрење Савета безбедности УН-а. Стога је за нас нелегитиман као високи представник – закључили су у Амбасади.

Нагласили су и „принципијелни став Кине, заснован на међународном праву, чија је потпорна структура Организација уједињених нација“.

– У критици нашег корака видимо да многим недостаје разумевања специфичности активности Управног одбора, укључујући поступак именовања високог представника – нагласили су у руској Амбасади.

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!