Друштво

Сувласнику Бус плуса и Телекому 12 милиона од државе

Министарство здравља је посао набавке софтверског решења платформе за телефонске консултације лекара и пацијената (телемедицину) доделило фирмама Процесцом и Телеком Србија чија је заједничка понуда била једина у оквиру ове јавне набавке, наводи се у одлуци о додели уговора, пише Нова економија.

За куповину софтверског решења Procescom и Телеком ће добити 12 милиона динара (102.000 евра), наводи Нова економија.

Procescom је у власништву Војислава Крстића, Ивана Букелића и Саве Терзића.

Procescom и Терзић су сувласници компаније Global Elektronik Anonim Sikreti која управља београдским системом наплате карата у јавном градском превозу Бус плус.

Kentkart Southeast Europe је у већинском власништву Global Elektronik Anonim Sikreti из Турске, док Procescom учествује са 21 одсто, а Сава Терзић са 24 одсто власништва.

Procescom ће бити задужен за већи део посла израде софтверског решења за телемедицину и његов посао ће се односити на саму израду софтвера, које, између осталог, треба да подржава уношенеје бројева здравствених установа, паметно усмеравање позива, снимање позива и подржава истовремених позива.

Такође, ова компанија је задужена за инсталацију и интеграцију софтвера, као и услугу техничке подршке радним данима у периодбу од 7 до 21 часова.

Телекомов део посла обухвата обезбеђивање серверске инфраструктуре, уређаја за складиштење података, дневног бекапа, потпуно редундантне мрежне инфраструктуре и омогућаваје истовремених позива, пише Нова економија.

У цену од 12 милиона динара урачунато је и одржавање у гарантном року од 12 месеци, како се наводи у конкурсној документацији.

Међутим и након овог рока могуће је да ће Procescom и Телеком добити додатне послове јер се у оквиру одлуке о додели уговора напомиње да је могућа даља надоградња система, на захтев Министарства здравља.

Нова економија подсећа да је Министарство здравља 4. августа расписало јавну набавку софтверског решење за телемедецину које треба да омогући да грађани здравствене услуге добију и путем информационих и телекомуникационих технологија.

Главни циљеви су растерећење домова здравља, уштеда времена пацијента, омогућавање приступа здравственим услугама пацијентима који нису у могућности да физички дођу и да подстицање здравствених радника и пацијента да користе нове технологије и платформу еЗдравље, наводи се у техничкој документацији у оквиру јавне набавке.

Решење треба да подржава и могућност интеграције са сервисима еУправе.

Нова економија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!