Амерички експерт: Украјина, Белорусија, Молдавија... и Србија треба да имају трајни неутралитет

Амерички експерт: Украјина, Белорусија, Молдавија… и Србија треба да имају трајни неутралитет

0
(0)

ДОНАЛДУ Трампу још не дозвољавају да ни полукорак направи према Русији, али се у Вашингтону увелико мешају геополитичке карте.

Водећи експерт Института „Брукингс“ – Мајкл О’Хенлон – јавно је посаветовао САД и врху NATO да са Русијом закључе нове споразуме о безбедности у Европи који би укључивали и давање „трајног неутралитета“ земљама попут Украјине, Белорусије, Молдавије, Грузије и још неких.

О’Хенлон се огласио на овакав начин са страница познатог листа америчког крупног капитала The Wall Street Journal. И предочио: то би „смањило ризик супарништва и избијања чак и при даљем ширењу NATO“.

Он је подсетио да је управо ширење западне војне алијансе „фундаментални узрок проблема“ у односима Запада са Русијом.

Проценивши да западне земље никада неће напустити своје „демократске пријатеље попут Украјине и Грузије“, указао је да постоје ефикаснији начини да им се помогне:

„Дошло је време да западне земље покушају да преговорима обезбеде нове споразуме у сфери безбедности за неутралне земље Источне Европе. У темељу ове концепције био би трајни неутралитет, бар што се тиче формалног чланства у организацијама створеним ради заједничке одбране. Имам у виду земље које унутар лука који спаја север и југ Европе. То су: Финска, Шведска, Украјина, Молдавија, Белорусија, Грузија, Јерменија и Азербејџан, Кипар плус Србија. Можда и неке друге балканске државе“.

О’Хенлон је чак предложио и редослед: „Прво треба у оквирима NATO започети преговоре о томе, а потом у њих укључити побројане неутралне земље. После свега тога се могу започети и формални преговори са Русијом“.

„Нова архитектура безбедности, по његовом мишљењу, мора укључивати и обавезу Русије и NATO да осигурају безбедност Украјине, Грузије, Молдавије и других побројаних земаља.

О’Хенлон подвлачи да у Русији на ширење NATO гледају као на увреду и на превару бившег непријатеља који се примакао њеним границама.

Он, упркос томе, закључује и сугерише:

„Мора се покушати са таквим преговорима. Јер, само велика и смела идеја може Трампу дати реалну прилику да америчко-руске односе побољша и усмери их повољнијим курсом“.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кроз живот с владиком Николајем - Европа, бела демонија (видео)

Кроз живот с владиком Николајем – Европа, бела демонија (видео)

5 (2) „Било да говори о питањима личног хришћанског живота човековог, било о историјском животу …

Европа са мигрантима и без циљева: муслиманска инвазија на европску идеолошку пустош

Европа са мигрантима и без циљева: муслиманска инвазија на европску идеолошку пустош

5 (1) Тешкоће на основу исламизације Европе леже у чињеници да Европа нема идеологију Европа …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend