fbpx

Америка утростручује број шпијуна

0
(0)

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) добија појачање из Пентагона. Министарство одбране, наиме, намерава да прошири шпијунску мрежу која би, према писању америчког дневника “Вашингтон поста”, могла по броју да конкурише ЦИА.

Циљ пројекта је да се трансформише америчка Војна обавештајна агенција (ДИА), тако да има 1600 “сакупљача” широм света. Тренирала би их ЦИА, док би задатке добијали од Пентагона.

После обуке, план је да буду распоређени широм света, али посебно у Кини, да “надгледају” модернизацију тамошње армије, затим трансфере наоружања Северне Кореје и Ирана, као и исламистичке групе у Африци. Шеф ДИА, генерал Мајкл Флин је, не улазећи у детаље, рекао да је реч о “великим променама у националној безбедности”.

[quote]

Без имунитета

ЦИА ће имати право да одбије све операције ДИА које долазе у колизију са њеним. Две агенције ће да деле логистику у иностранству, с тим да ће ДИА да се усредсреди на војна питања, преузимајући интерну структуру ЦИА. Оперативци ДИА, ако буду ухваћени, неће штитити дипломатски имунитет.

[/quote]

Амерички коментатори објашњавају да ДИА жели да створи тајну војну службу, која ће са ЦИА, да формира шпијунску мрежу без преседана по бројности. Акција, истиче “Пост” представља израз “већег афинитета Обамине администрације за шпијунажу и тајне акције у односу на конвенционалне снаге”.

ДИА је дуго играла водећу улогу у процењивању и идентификовању циљева за америчку војску, али ширење њених шпијунских активности сада подвлачи и сумње да би могле да их прате удари и друге операције изван очију јавности. Јер, војска не подлеже истим конгресним процедурама као ЦИА.

Војна обавештајна агенција тренутно има 500 “специјалних официра”, али њихов број ће, како се планира, да се утростручи у наредних пет година. Промене ће да захвате шири број запослених у Пентагону, као што су аналитичари, или специјалисти за логистику, који ће да буду “прекомандовани” за подршку новим шпијунима.

ДИА је добила “инфузију” од 100 милиона долара како би отпочела програм, иако се очекује да укупан буџет Пентагона претрпи резове. Војни аташеи при амбасадама биће укључени у 1.600 оперативаца.

ЦИА је досад скептично гледала на покушаје ДИА да ојача шпијунску мрежу, али садашњи план, према ком ће војни оперативци бити подређени Агенцији, добио је зелено светло од ње.

 

Новости

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Каква је улога Вучића, западних НВО и опозиције у плановима Сороша за комадање Србије?

4.5 (39) Да би разумели тренутно мешетарење разних ала и зала у и око Србије …

ИРАН ПРКОСИ АМЕРИКАНЦИМА: Разбили смо мрежу ЦИА, шпијуни осуђени на смрт

0 (0) Иран је ухапсио 17 шпијуна који раде за америчку Централну обавештајну агенцију (ЦИА) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *