fbpx

Американци критиковали ЕУ због ГМО

0
(0)

Вашингтон — Сједињене Америчке Државе критиковале су прописе Европске уније против генетски модификованих усева увезених из САД, називајући их непотребнима.

„Ограничења ЕУ су очигледно за последицу имала одлагање одобрења нових семена с генетски модификованим карактеристикама, упркос позитивним проценама Европске агенције за безбедност хране (ЕФСА)“, каже се у извештају Уреда за трговину САД, преноси Франс прес.

Уред је критиковао ЕУ и због увођења, како је речено, „комерцијално неизводљивих захтева“ за генетски модификоване садржаје у прехрамбеним производима, у оквиру европских прописа о означавању производа. 

„Владе страних земаља настављају да намећу дискриминаторне и неоправдане мере на пољопривредне производе извезене из САД“, рекао је Деметриос Марантис из Уреда за трговину САД. 

„Ова ограничења не само да наносе штету америчким пољопривредницима, већ онемогућавају да потрошачи широм света имају приступ сигурној, високо квалитетној америчкој храни и пољопривредним производима“, рекао је Марантис. 

САД и ЕУ планирају да започну преговоре с циљем стварања највеће зоне слободне трговине на свету. 

Међутим, питање генетски модификованих усева би могло испливати као политички осетљиво, с обзиром да је производња ГМО дозвољена у САД, али је строго регулисана у ЕУ, где је до сада одобрено гајење само два генетски измењена усева.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Постигнут договор: Спреман план за економски опоравак ЕУ

0 (0) Лидери ЕУ 27 постигли су договор о плану за опоравак и вишегодишњем заједничком …

Трамп се обрушио на Брисел: ЕУ је створена да искоришћава Америку

5 (5) Амерички лидер Доналд Трамп изјавио је да је ЕУ формирана како би искоришћавала …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *