У Србији највише извози Шумадија

У Србији највише извози Шумадија

Београд — Највеће учешће у извозу Србије у прва два месеца ове године имао је регион Шумадије и западне Србије – 32,4 одсто.

Док је највеће учешће у увозу имао Београдски регион – 40,6 одсто, показали су подаци Републичког завода за статистику (РЗС).

На другом месту по извозу била је Војводина са 31,5 одсто, следи Београдски регион са 20,1 одсто, регион јужне и источне Србије – 12,5 одсто, а око 3,5 одсто извоза је неразврстано по територијама. 

Највеће учешће у увозу, после Београдског региона, имала је Војводина – 28,7 одсто, регион Шумадије и западне Србије – 17,3 одсто, регион јужне и источне Србије – 7,7 одсто, а око 5,7 одсто увоза је неразврстано по територијама. 

Извоз и увоз по регионима дат је према седишту власника робе у моменту прихватања царинске декларације. То значи да власници робе, по царинском закону, могу бити произвођачи, корисници, извозници или увозници робе. Ту чињеницу треба имати у виду приликом тумачења података по регионима, навео је РЗС. 

На пример, увоз нафте и гаса највећим делом се обухвата у регионима Војводине и Београда, а то су енергенти за укупну територију Србије. 

Према одсецима Стандардне међународне трговинске класификације у извозу, највеће учешће имала су друмска возила са 256,7 милиона долара, електричне машине и апарати – 147,9 милиона, обојени метали – 117,2 милиона, одевни предмети и прибор за одевање – 81,9 милиона и производи од метала, нигде непоменути – 81,1 милион. 

Првих пет одсека с највећим учешћем у увозу била су друмска возила са 312,9 милиона долара, природни гас – 262,7 милиона, нафта и нафтни деривати – 150,6 милиона, електричне машине и апарати – 119,1 милиона и медицински и фармацеутски производи – 100,6 милиона. 

Одсек неразврстана роба, у који се укључује и роба на царинском складишту, има учешће у укупном увозу 7,9 одсто.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Црно се пише ивањичком кромпиру

Црно се пише ивањичком кромпиру

Чувени ивањички кромпир ове године није стигао до купаца. На тоне га је остало у …

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Русија ратификовала споразум о слободној трговини Евроазијске економске уније и Србије

Савет Руске Федерације, горњи дом руског парламента, ратификовао је данас споразум о зони слободне трговине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *