fbpx

Американци нуде ГМО шљиве, у БиХ упозоравају на законе

0
(0)

САРАЈЕВО – Америчко министарство пољопривреде намерава да у Босни и Херцеговини подигне огледни засад шљиве „ханисвит“, најавила је данас представница тог министарства Линда Еилкс у разговору са министром пољопривреде БиХ Шемсудином Дедићем, који је подсетио да закон забрањује огледе са генетски модификованим организмима (ГМО).

У разговору о научно-истраживачкој сарадњи на подручју истраживања сорти и унапређења производње шљиве у БиХ, Еилкс је упознала Дедића да америчко министарство пољопривреде, у сарадњи с Пољопривредним факултетом Универзитета у Сарајеву и уз подршку пројекта ФАРМА, намерава да у БиХ подигне огледни засад садница сорте шљиве „ханисвит“.

Ту сорту, која је отпорна на вирус шарке, произвела је Америчка служба за истраживања у пољопривреди (АРС) у сарадњи с француским институтом ИНРА, изјавила је Еилкс, напомињући да су „огледи те сорте успешно извршени у неколико земаља Европске уније“, пренео је сајт индикатор.ба.

Захваливши се на занимању америчког министарства за унапређење пољопривредне производње у БиХ, Дедић је истакао да та земља има дугу традицију гајења шљиве захваљујући веома повољним агро-еколошким условима, уз све потребне конкурентске предности – од доброг квалитета шљиве и ниских трошкова производње до могућности извоза који стално расте због повећане међународне потражње за том културом.

БиХ тренутно заузима 15. место на светској листи произвођача шљиве, рекао је Дедић и најавио да ће ресорно министарство подржати даљњи развој те производње, како би додатно побољшали позицију на тржишту.

Он је рекао да ће се то остварити првенствено увођењем модерних технологија култивације, али и сорти отпорних или толерантних на вирусно обољење „шарка“, које прети при подизању нових засада шљиве са здравим и квалитетним садним материјалом.

По Закону о генетски модификованим организмима, у БиХ је забрањена употреба организама и производа од ГМО, подсетио је Дедић и нагласио да не постоје законске претпоставке за увођење генетски модификованих сорти пољопривредних култура у БиХ.

„Имајући у виду да релевантни закон оставља врло малу могућност за подизање огледа с ГМО организмима, а будући да за сада не постоје услови за строго контролисани узгој таквих организама, Министарство с великим опрезом приступа овом питању“, саопштено је из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ.

Надлежни су истакли да имају намеру „да граде имиџ земље која производи здраву органски произведену храну без ГМО“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БиХ не може да се избори са приливом миграната

0 (0) САРАЈЕВО – Шеф граничне полиције Босне и Херцеговине Зоран Галић, упозорио је да …

Босански џихадисти побеснели: Постројавају француског амбасадора у Сарајеву

5 (1) Кабинет председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића позваће сутра на разговор амбасадора Француске у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *