fbpx

Американци прате све што радимо на интернету

0
(0)

Позивајући се на нове документе одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена, „Гардијан” је јуче детаљно описао тајни амерички софтвер „икс-кизкор” (X-Keyscore), који америчкој Националној безбедносној служби (НСА) омогућава да прати скоро све активности једног типичног корисника интернета и мобилне телефоније.

„Икс-кизкор” баца у засенак све до сада познато о електронским алаткама шпијуна, известили су јуче светске агенције и медији, позивајући се на извештај „Гардијана”, а делимично и допуњавајући информације британског дневника. Овај програм се разликује од других до сада обелодањених, које САД користе за надзор на интернету, јер омогућава претрагу практично сваке онлајн активности.

Јавност је први пут упозната са овим програмом пре петнаестак дана, када је обелодањено да су га користиле обавештајна служба и служба за унутрашњу безбедност у Немачкој. Тада се говорило о специјалном програму за потребе немачких служби, што се испоставило као непотпуна истина. Бразилски дневник „Глобо” и аустралијски „Сиднеј морнинг хералд” известили су у међувремену да и у њиховим земљама постоје прислушне централе и сервери „икс-кизкора”.

„Икс-кизкор” је развила америчка НСА за своје потребе али је, прибојавајући се реакција у САД, изградила компјутерске централе за овај систем у Аустралији и на Новом Зеланду. У међувремену, НСА црпи податке са сервера на 150 локација широм света, при чему су неки сервери постављени и на територијама америчких ривала, попут Русије, Кине и Венецуеле. Америчким савезницима на чијим територијама постоје сервери допушта се да користе одређени део сакупљених информација за своје потребе.

Смисаони превод имена упућује на аналитички кључ који „чита” такозване метаподатке свих у међувремену познатих програма, попут „призме”, анализира их и усмерава потоњу, прецизну истрагу у жељеном правцу. Аналитичари „икс-кизкора” могу у сваком тренутку да контролишу електронске комуникације широм света, да траже познати циљ или да одреде нове циљеве за прислушкивање, али исто тако и за потоње нападе из ваздуха – уз помоћ дронова.

Примери команди које је „Гардијан” навео јасно говоре шта је уз помоћ „икс-кизкора” све могуће. Довољно је да аналитичар кликне на графички приказ земаљске кугле и онде означених локација, па да са одговарајућег сервера добије жељену информацију.

„Покажи ми све шифриране документе писане у Ирану ’Мајкрософтовим’ софтвером ’ворд’”, једно је од унапред формулисаних питања претраге.

Даљи примери су: „Покажи ми све документе у којима се помињу речи Осама бин Ладен или ИАЕА”, или „Покажи ми документе у којима се помињу америчке обавештајне службе, а који долазе са компјутера новинара”.

„Гардијан” истиче да овај програм представља најраспрострањенији систем за прикупљање података, као и да аналитичарима НСА није потребна претходна дозвола за претрагу електронске поште, активности на друштвеним мрежама и историје претраживања на интернету. У објављеним документима се истиче и да је овај програм омогућио америчким агентима да ухвате „више од 300 терориста”.

 
М. Казимировић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

SpaceX ланисрао капсулу са астронаутима НАСА у космос

3 (2) Америчка компанија SpaceX је данас из другог покушаја лансирала капсулу Crew Dragon у …

Америка је у пламену, војска на улицама Вашингтона (видео)

5 (3) Једна особа је погинула у пуцњави током данашњих протеста због смрти Афроамериканца Џорџа …

8 Коментара

  1. САМО НЕКА ПРАТЕ,А НАС ПРАТИ БОГ И ЧУВА НАС.

  2. ПРАТИ БОГ И АМЕРИКАНЦЕ САМО ОНИ НЕЗНАЈУ ЗА БОГА.

  3. Prvi ubijao jevreje a drugi sve ostale narode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *