Ана Брнабић у Лондону: До краја године почнемо изградњу "аутопута мира" Ниш - Приштина - Тирана - Драч

Ана Брнабић у Лондону: До краја године почнемо изградњу “аутопута мира” Ниш – Приштина – Тирана – Драч

ЛОНДОН – Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас у Лондону да регион Западног Балкана има огромне потенцијале које треба много боље и више искористити.

Брнабић је, на Инвестиционом самиту о Западном Балкану у организацији ЕБРД, на којем учествују премијери шест економија региона, истакла да су за Србију кључни, приоритетни пројекти иницијатива “мини шенген”, као и инфраструктурно повезивање у региону.

Она је напоменула да се тзв “мини шенген” односи на успостављање четири врсте слободе – кретања робе, услуга, капитала и људи, у области Западног Балкана.

Подсетила је да Србија на томе већ ради са Северном Македонијом и Албанијом, те додала да се нада да ће и остале земље да се придруже тој иницијативи, која, истакла је, на најбољи и најопипљивији начин доприноси да се регион представи као јединствено, уједињено тржиште и место које пружа другачију будућност на Балкану.

Као другу важну иницијативу истакла је инфраструктурно повезивање, те подсетила да је прошле године у Србији завршен Коридор 10.

Планирамо, до краја године, да ћемо почети изградњу ‘аутопута мира’, Ниш – Приштина – Тирана – Драч, а ЕБРД ће највероватније финансирати тај пут

“Сада можете да прођете кроз Србију и ауто-путевима одете у Мађарску, Хрватску, Северну Македонију, Бугарску”, приметила је Брнабић.

Истакла је да се наставља изградња ауто-пута ка Црној Гори, као и да је започета изградња аутопута ка Сарајеву.

“Планирамо, до краја године, да ћемо почети изградњу ‘аутопута мира’, Ниш – Приштина – Тирана – Драч, а ЕБРД ће највероватније финансирати тај пут”, рекла је српска премијерка.

Абецеда сместила Брнабић и Куртија једно до другог на панелу

Како су премијери шест економија Западног Балкана на панелу посвећеном инвестиционим потенцијалима своје место заузели по абецедном реду, тако је прва до председника ЕБРД Суме Чакрабартија српска премијерка Ана Брнабић, а до ње седи – Аљбин Курти.

Поред њих двоје, на панелу учествују, редом, премијери Црне Горе Душко Марковић, Албаније Еди Рама, Северне Македоније Оливер Спасковски и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Албански премијер, који је познат по свом неуобичајеном стилу одевања, овог пута привукао је пажњу тиграстом краватом.

Марковић: Аутопут и пруга ка Србији приоритет Црне Горе

Инфраструктурно повезивање је кључна претпоставка за реализацију визије развоја земаља региона, оценио је данас у Лондону премијер Црне Горе Душко Марковић.

Марковић је самиту казао да је у претходном периоду доста тога урађено заједно, али и да доста тога предстоји да се уради.

Нагласио је да је важно да се планови земаља региона поклапају и да постоје заједнички интереси.

“Када у питању Црна Гора, као што је премијерка Ана Брнабић на моје задовољство саопштила да је изградња аутопута према Црној Гори један до приоритета Србије, желим да обавестим да у овој години завршавамо прву приоритетну деоницу аутопута према Србији и стварамо претпоставке за наставак радова до саме границе и на тај начин повезивања нашег аутопута са мрежама у Србији даље према Европи”, објаснио је Марковић.

Он је казао да је за Црну Гору важан и јадранско-јонски аутопут, те изразио уверење да ће у перспективи са ЕУ бити нађени начини да се и тај пројекат покрене.

Даљи важан пројекат у Црној Гори, према његовим речима је унапређење железнице, правца од Црне Горе према Србији, од Бара до Београда, те додао да се у стратешким плановима размишља и о обнови железнице од Подгорице до Сарајева.

Марковић је навео да га посебно радује што је реализован први део стратешког електроенергетског пројекта Балканског коридора.

У свом обраћању поменуо је и пројекат, који ће почети ове године, а који би, како је додао, био добра прилика за ЕБРД, а тиче се реконструкције аеродрома у Црној Гори и повећање авио-доступности кроз доделу аеродрома под концесију.

“Биће то значајно не само за наш туризам већ и за целу економију”, уверен је Марковић.

Чакрабарти: Западни Балкан приоритет за ЕБРД, цео свет жели да регион успе

Западни Балкан је приоритет за ЕБРД и цео свет жели да тај регион успе, поручио је директор Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти отварајући Самит о Западном Балкану, и истакао да је ЕБРД до сада у регион инвестирала готово 13 милијарди долара.

Уз напомену да је ово “историјски самит”, Чакрабарти је подсетио да је први овакав Самит одржан 2014. године и да представља добар модел за све друге самите за друге регионе, у којима ЕБРД такође инвестира.

“Цео свет жели да овај регион успе”, рекао је Чакрабарти.

Он је рекао да ЕБРД жели да пружи јединствен допринос процесу што брже интеграције земаља региона у ЕУ.

“Ови самити ЕБРД за Западни Балкан имају посебну улогу, коју треба да одиграју, да се у успешном браку спајају политика и економија кроз директан дијалог. Ови самити се фокусирају на практичне резултате и пројекте и промовишу Западни Балкан као изузетно атрактивну инвестициону дестинацију”, рекао је Чакрабарти.

Он је истакао да жели да инвеститори остваре комуникацију и интеракцију са премијерима Западног Балкана, а да се премијери врате кући са опипљивим резултатима, новим пословима и инвестиционим партнерима.

У том смислу, напоменуо је да ће данас током самита бити потписано шест нових пројеката.

Чакрабарти је истакао да је Западни Балкан “предводник промена” и репер за друге регионе.

Он је напоменуо да је ово његов последњи самит, будући да му истиче мандате на челу ЕБРД, али је истакао да је Западни Балкан приоритет за ЕБРД и да се нада ће се улагања наставити.

Истакао је да је ЕБРД до сада у региону уложила готово 13 милијарди долара.

Додао је да ће ЕБРД највероватније финансирати изградњу аутопута Ниш – Приштина – Тирана.

“Планирамо да идемо на одобрење за ‘аутопут мира’, касније ове године”, рекао је Чакрабарти.

“Западни Балкан има посебно место у мојој каријери и срцу. Поздрављам регион и то колико је напредовао и одмакао се од проблематичне прошлости, да би постао повољно пословно окружење, Дивим се људима у региону који су успели у свему томе и делим њихову визију за будућност”, закључио је Чакрабарти.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ШТА ЈЕ БРЕ ОВО!? Брнабићка се опет покварила (видео)

ШТА ЈЕ БРЕ ОВО!? Брнабићка се опет покварила (видео)

Ана Брнабић у емисији фокус 18.11.2021 Vulinizacija Поделите вест са пријатељима

Бизарна изјава Ане Брнабић – „Претходних десет година није отворена ниједна ковид болница“

Бизарна изјава Ане Брнабић – „Претходних десет година није отворена ниједна ковид болница“

Премијерка Ана Брнабић својом реториком и неистинама које свакодневно пласира неодољиво подсећа на свог шефа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *