fbpx

Приватизација или распродаја – Куршумлијска бања продата испод цене – 72 € по квм

5
(2)

Куршумлијска и Врањска бања, некада у власништу ПИО фонда, приватизоване су, а купили су их бизнисмени блиски Српској напредој странци, објавио је недељник НИН. Приватизација је омогућена променом закона, а квадрат хотела продат је испод цене – за 72 евра. Из владе је наглашено да се планира продаја свих 27 бања у власништву ПИО фонда, због чега је Удружење синдиката пензионера поднело кривичне пријаве.

Из руку ПИО фонда у руке бизнисмена блиских Српској напредној странци – пут је који су прешле Врањска и Куршумлијска бања. Појединости те купопродаје открио је новинар недељника НИН, Вук Цвијић.

„Имамо пример, за сада, да су Куршумлијску и Врањску бању купила предузећа која су повезана са влашћу. У једном предузећу, „Планинки“, су заправо функционери СНС, а друго предузеће „Миленијум“ је везано пословима са влашћу и добија најпрофитабилније послове, попут Београда на води“, наводи Вук Цвијић.

А профитабилан је био и овај посао, јер су та два предузећа добила бање по нижој цени од тржишне. Резултат таквих продаја, биће, тврди Цвијић, слабљење пензионог фонда.

Увод у приватизацију бања, према писању недељника НИН, била је промена закона 2014. када је Управни одбор (УО)  ПИО фонда смањен са 21 на седам чланова, од којих четири поставља Влада Србије. Тако стастављен Управни одбор  доноси одлуку да се бање приватизују, што је и раније покушавано, али је УО успевао да те одлуке стопира.

На спорне радње упозоравао је и Валеријан Кадијевић, помоћник директора имовинског сектора ПИО фонда. Процес се завршио тако што је добио отказ, а бање су, упркос његовом неслагању приватизоване. У телефонском разговору за Н1 Кадијевић је потврдио те чињенице и нагласио да је указивао УО ПИО фонда на све незаконитости.

Представници Удружења синдиката пензионера Србије поднели су кривичне пријаве против Управног одбора ПИО фонда, појединачно.

Према речима Михајла Радовића, члана удружења, упозоравали су их да је то противуставно, а овакву продају бања сматра „добрим пленом“.

„Зато ја и кажем да се ради о отимачини овде, да се ради о плену. То је тај први милион који добија човек, који је близак одређеној странци. Он га добија кроз паре државе. А ко је користио наше бање? Користили су их РХ центри, болнице, значи држава – и она их је довела у ово стање“, истиче Радовић.

Фонд је био власник 27 бања, а план државе је да их све прода.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ Власт у Србији дозволила изборе, сад су болнице препуне заражених људи

5 (9) Прво је Србија контролисала епидемију, а сада епидемија контролише Србију – овако немачки …

Житије једног Жике

5 (10) Ово је прича о једном Жики. Неко би рекао о било ком Жики. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *