Матарушка и Богутавачка бања пред продајом странцима

0
(0)

Краљево – У две бање надомак Краљева, Матарушкој и Богутовачкој већ четири године нема запослених – а ни гостију. Тече стечај од краја 2016. године, истина сачувана је закључана имовина а у међувремену је, судском одлуком на тужбу стечајног управника Петра Вуловића, исправљен неразумни потез бившег руководства из 2013. године о подржављењу поменутих бања. Њихова имовина враћена је друштвеном предузећу Природном лечилишту Матарушка и Богутовачка бања, обављен је повраћај дела једног хотела и неких вила бившим власницима па се очекује нова процена вредности капитала и оглас за продају.

Одговор на наше питање када и од стечајног управника, а и градског руководства углавном је био – ускоро. Пошто ће се бањски капитал продавати из стечаја, што значи почетна цена за половину мања од процењене и без условљавања што се тиче будућег власника према дуговима, инвестирању, наставку делатности… рачуна се да ће бити заинтересованих купаца. А новог власника жељно чекају не само гости него и становници ових места која у привредном смислу тешко подносе ,,катанац” на бањским лечилиштима. Надају се и бивши радници, њих 89 који ће добити тражену исплату заосталих плата од октобра 2012. до јула 2015. и рачунају да ће од продаје бити новца за намиривање и тих дугова.

Иначе, пре стечаја покушавана је продаја ових бања, али су очигледно критеријуми за потенцијалне купце били неприхватљиви па су петнаестак пута ти покушаји пропадали. Јер будући купац морао је да већ поседује хотел са четири звездице и годишњи промет у туризму од око три милиона евра. Према почетној цена капитал лечилишта нуђен је за 135 милиона динара, уз обавезу инвестиционог улагања од око два милиона евра. Купац би добио у власништво два хотела, четири виле и објекте лечилишта у Матарушкој и Богутовачкој Бањи. Будућу власник имао би и прво коришћења лековитих вода и паркова површине од око 12 хектара.

Било је раније и амбициозних планова за развој ових бања, јер су оне  деценијама биле окосница туризма у овом крају. Рецимо, пре стечаја локална власт је платила и елаборат за спас бања, а према том документу, који је урадила београдска фирма ,,ЦТД”, дефинисано је да се  Матарушка Бања простире на 1.369 хектара, где је 12 хектара парка. Ту се напомиње да је њена лековита термоминерална вода јаке издашности и истог је састава још од  од 1898. године, када је др Марко Леко добио узорак и утврдио њену благотворност. Посебно је занимљиво да је саставни део тог елабората и предлог даљег развоја, односно градња нових и реконструкција постојећих вила и хотела како би се добио капацитет од око хиљаду лежајева, да би требало градити и апартманско насеље високе категорије са голф тереном, а предложена је градња посебног голф терена са 18 рупа, подизање омладинског кампа, спортско-рекреативног и забавног центра са природном плажом на Ибру, планинарског и ловачког дома…

Све је то остало само на папиру, обе бање су брзо стигле на руб пропасти, а као главни кривац оглашена је – економска криза. Тако ће кривац остати без казне али најважније је да се гости врате и ове бање понови буду места за лечење и одмор. Јер, подсећања ради, Матарушка Бања је била надалеко позната јер њена лековита вода благотворно делује посебно на лечење стерилитета и разних реуматских болести, док се Богутовачка прочула као бања за живце, пошто се њена вода показала као лек за разна неуропсихијатријска обољења.

Аутор: М. Дугалић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли је Вучић продао Србе како би фармако-мафија in vivo испитала четврту фазу развоја вакцине?

4.2 (5) Могућност створена Законом о изменама Закона о заштити становништва од заразних болести да …

АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ: Зашто Вучић за Србе набавља отровне Фајзерове вакцине?! (ВИДЕО)

4.7 (24) Политиколог Александар Павић каже да ће се Доналд Трамп борити до краја свим …

Један коментар

  1. Zanimljivo, kako misle da prodaju park. Park ne pripada kompleksu lečilišta već samom gradu u ovom slučaju Banji.
    Sutra neki privatnik može da pravi stovariste na mestu parka najlepšeg dela M.Banje.
    Odgovorni za propast Mat.Banje ne odgovaraju a agencija za privatizaciju je najgora stvar koja je zadesila Srbiju.. pogledajte samo njihove uspehe..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend