Архитекте и лекари напуштају Србију

0
(0)

Београд — Након завршених студија у Београду, чак 39% студената себе види у иностранству, показало је истраживање Маркетинг радионице Економског факултета у Београду.

Истраживање је спроведено у априлу међу 1.500 студената са 30 факултета, преноси 24 сата.

Највећи број студената који жели после студија да оде у иностранство је са Архитектонског, Медицинског и Факултета физичке хемије, док су факултети са најмањим бројем студената који желе да напусте земљу: Богословски, Математички и Учитељски факултет.

Главни разлог за одлазак из земље је низак животни стандард у Србији, следе немогућност запослења и даље школовање. Тек петина испитаних академаца не жели да напусти земљу.

Трећина студената, после завршених студија, себе види у државном предузећу, нешто мањи проценат у приватном. У државни сектор желе због сигурније плате и бољег радног времена, а предности приватног студенти виде у бољим зарадама, могућности напредовања и кориснијим радним искуством. Као најзначајнији фактор при запослењу студенти наводе везу, личну способност и препоруку. Диплома и претходна пракса су на последња два места по мишљењу испитаних академаца.

Занимљиво је да чак две трећине академаца финансирају родитељи, што је најнижи проценат од 2009. године, а чак трећина претходне године није летовала.

 

24сата

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend