Архитектура светског финансијског система тражи промене

0
(0)

Током 2013. године Русија ће бити председавајући у Великој двадесеторици. Настанак тог клуба је својевремено био природно реаговање на глобализацију економије.

Крајем 1990-х година је постало очигледно: узајамне везе економија су толико велике да одлуке, које се усвајају у оквиру посебних јурисдикција, не могу а да не утичу на темпо развоја свих других економија. Ради координације тих процеса је био основан клуб G20, који уједињује две десетине највећих економија света, – каже заменик министра финансија РФ Сергеј Сторчак.

Она је настао на природан начин у правцу, који је најосетљивији на промене у глобалној политичкој и економској конјунктури, а то је финансијски сегмент. Прво је двадесеторица настала као клуб министара финансија и управника централних банака.

Првих година она је била форум за обичне размене мишлења министара финансија и управника централних банака. Међутим, ситуација се променила, када је почела глобална финансијска криза. Тада су политичари одлучили да искористе механизам двадесеторице. Тако је она постала клуб шефова држава. Та је одлука била оправдана – најнижи ниво кризе је био савладан доста брзо, – подсећа Сергеј Сторчак.

Почела је реална реформа ММФ. Биле су усвојене мере, повезане с решавањем проблема, који су проузроковали глобалну кризу. То су проблеми финасијског регулисања тржишта, који су постали глобални. Био је преформатиран Савет финансијске стабилности, тачније речено, Форум финансијске стабилности, који је паралелно постојао у двадесеторици. Он се претворио у Савет финансијске стабилности.

Финансирање инвестиција и проблематика дугова су традиционалне теме двадесеторице. Данас је неопходно да будемо свесни шта би могло да замени банкарске кредите, који су дуго били основа финансирања инвестиционих процеса. У вези са прекредитовањем зајмопримаца и проблемима баланса у самим банкама тај извор финансирања инвестиција је за извесно време био затворен. Задатак двадесеторице је да нађе његову алтернативу. Истовремено ће се Русија бавити у двадесеторици реформирањем светске финансијске архитектуре. Основа светског финансијског система ће и даље бити ММФ и резервне валуте (долар и евро). Међутим, облик финансијског система мора да буде промењен, – каже Сергеј Сторчак.

Реч је пре свега о томе да се у ММФ променио однос гласова међу индустријски развијеним земљама и земљама, где се тек формирају тржишта. То је тежак процес. Долази до преноса квота од развијених земаља на земље у развоју. У години председништва Русије потребно је решити два системска задатка. Први је да се постигне консензус у формули, која омогућуе да се одреди квота. Друго, треба да се постигне ревизија расподеле тих квота, повезавши оба решења трећим решењем, наиме – повећањем самог износа тих квота или количине новца, који земље-чланице предају ММФ као свој допринос.

Велика двадесеторица уједињује 19 највећих националних светских економија и ЕУ. Укупно земље-чланице производе 90 одсто светског бруто-производа и остварују 80 одсто светске трговине. Русија ће бити председавајући у том удружењу све до децембра 2013. године.

 

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Глобални дуг потукао све рекорде

0 (0) Иначе велики глобални дуг потукао је све рекорде већ крајем 2019. године, када …

Путин: Цео свет стоји на ивици технолошког пробоја

1 (1) Председник Владимир Путин је рекао да је свет на ивици капиталних промена повезаних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend