fbpx

Auf Wiedersehen Angela!

0
(0)

Хоће ликанцеларка Ангела Меркел остати без трећег мандата, упркос убедљивој победи коју је остварила на изборима за Бундестаг у септембру?

Немачки коментатори сликовито истичу да су предзнаци „политичке олује” све многобројнији и да би најпопуларнију политичарку Немачке и њене демохришћане могли да одведу у клупе опозиције.

Договорена влада између Демохришћанске и Хришћанско-социјалне уније (ЦДУ/ЦСУ), с једне стране, и социјалдемократа (СПД), с друге, јесте, сада по општој оцени, под знаком питања. Шансе да се споразум реализује процењују се на 50 : 50, јер о уласку СПД у владу не одлучује руководство.

Страначка база од 470.000 редовних чланова имаће последњу реч на референдуму расписаном у термину између 8. и 16. децембра, без обзира на то какав коалициони уговор лидери СПД потписали.

Расположење у грађанској левици СПД-а сасвим извесно не иде у прилог коалицији. На такав закључак упућују и резултати гласања на недавно одржаном партијском конгресу у Лајпцигу.

Руководство СПД потврђено је у страначким функцијама, али су се резултати реизбора разликовали од уобичајених. Ниједан челник, осим шефа партије Сигмара Габријела, није добио више од 70 одсто гласова делегата, што је катастрофалан резултат у поређењу са уобичајеним „да”, које је, зависно од кандидата, добијало 80–90 одсто.

База СПД-а не показује разумевање за околишање руководства да одустане од коалиције са Меркеловом и оснује тројну коалицију: савез са Левицом, реформисаним комунистима некадашње Јединствене социјалистичке Партије ДДР-а, и са партијом Зелени.

Незадовољству у бази супротставио се Габријел обећавајући да ће већ на следећим изборима све бити другачије. Јавно је пожелео „добродошлицу” до јуче игнорисаној Левици и нагласио да су времена изолације ове посткомунистичке странке прошлост.

Габријел је искључио да би до формирања тројне коалиције грађанске и аутентичне левице, у савезу са зеленима, могло да дође у овом мандату, али у то мало ко верује.

Водећи политички аналитичар недељника „Шпигл” Јакоб Аугштајн упоредио је тактику Габријеловог балансирања између демохришћана и реформисаних комуниста речима: „Лидер грађанске левице даје мигавац удесно, али скреће улево.“

Ипак, скретање СПД-а улево не би требало очекивати у наредном периоду, већ кроз две или три године.

Коментатори зато пишу о Габријеловом наводном плану да као вицеканцелар прихвати коалицију са Меркеловом, а да је усред мандата раскине и формира нову – са Левицом и са странком Зелени.

Потом би окончао мандат као канцелар и расписао нове изборе на којима би био фаворит за освајање новог мандата, предвиђа „Франкфуртер алгемајне цајтунг”.

Овакви Габријелови планови били би оствариви само уколико база СПД-а изгласа одобрење да уђе у коалицију са Меркеловом. У супротном, нуде се четири кризна сценарија.

Први: Меркелова као мандатар преговара са партијом Зелени о коалиционој влади. Зелени нису заинтересовани.

Други: Меркелова предлаже председнику државе Јоахиму Гауку да јој повери мандат за састав мањинске владе, с обзиром на то да јој до „апсолутне” недостаје само неколико мандата. Та опција је тешко остварива јер и Меркелова и Гаук желе стабилну владу.

Трећи: Гаук поверава мандат најјачој опозиционој странци – СПД-у – и она треба да формира црвено-црвено-зелену коалицију, која је већ обележена шифром Р2Г (црвено 2 плус Зелени). Аналитичари тврде да Габријел не би имао избора, јер би у супротном једини излаз био расписивање нових избора.

Четврти: Расписивање превремених избора ишло би наруку Меркеловој јер се у свим анализама истиче да би бирачи дали још већу подршку демохришћанима, а да би либерали (ФДП) истовремено добили шансу да премаше изборни цензус и врате се у Бундестаг, као стари и нови коалициони партнер Меркелове. 

Губитници би, дакле, у три од четири опције били социјалдемократе, а први губитник био би шеф социјалдемократа.

„Уколико база на референдуму каже ‘не’ великој коалицији, Габријел ће морати да поднесе оставку, а руководство СПД ће сасвим извесно бити из корена измењено”, коментарише „Зидојче цајтунг”, а слично закључују и остали водећи немачки медији, без обзира на политичке наклоности.

 
Милош Казимировић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачка очекује најгору рецесију у последњих 50 година

5 (4) Немачка влада очекује најгору рецесију од почетка рачунања 1970. године због корона вируса, …

Немачки медији: Вучић закључао демократију у Србији

4.9 (14) Многе земље централне и југоисточне Европе тренутно ограничавају слободе својих грађана. Председник Србије …

4 Коментара

  1. Gde god da bude Agela,u opoziciji ili na vlasti, ona će sigurno biti na visini zadatka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *