fbpx

„ЕПС народу незаконито увећао дуг за струју и то за 60 до 70 одсто „

0
(0)

Дугови грађана за струју увећани су за 60 до 70 одсто јер је Електропривреда Србије (ЕПС) незаконито обрачунала камату, рекао је данас у Београду председник Центра за заштиту потошача „Форум“ Јован Јовановић.

 „То је злоупотреба монополског положаја јер се ЕПС понаша супротно закону и Уставу јер, као институција регистрована за трговину електричном енергијом, већи приход остварује од наплате камате, него од наплате електричне енергије“, рекао је Јовановић у Медија центру.

По његовим речима, Центру за заштиту потрошача било је потребно десет година да докаже да је наплата затезне камате „конформном методом“ коју примењује ЕПС, незаконита јер је то зарачунавање камате на камату што је забрањено Законом о облигационим односима.

„Уставни и Врховни касациони суд потврдили су да је овај вид зарачунавања камате незаконит и применом овог правног става дугови грађана за утошену енергију би се смањили за најмање 60 одсто“, рекао је Јовановић.

Он је рекао да ЕПС није прихватила њихове молбе и није поштовала став Врховног касационог суда, већ грађанима наплаћује непостојеће дугове.

„Ми смо 13. новембра упутили апел Влади да се овај проблем реши, а како није било одговора, учинили смо то поново јутрос“, рекао је Јовановић.

Стоп репрограмирању

Додао је да „Форум“ тражи од Владе да обустави потписивање споразума о репрограмирању дугова за струју, затим да се затезна камата прерачунава у складу с правним ставом Врховног касационог суда, да се обустави искључивање електричне енергије потрошацима до утврђивања стварног дуга, а тражи и транспарентност при
потписивању споразума и забрану злоупотребе монополског положаја ЕПС. „Циљ наше кампање је да грађани плате стварни дуг, а не зеленашки дуг који им намеће ЕПС“, рекао је Јовановић.

 

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДРЖАВНА ТАЈНА: Зашто се крију извештаји о набавци респиратора?

5 (2) Председник Србије Александар Вучић обраћајући се медијима рекао је да подстиче надлежне државне …

ЗАКУКАЛИ У СЗО: Светски лоби против вакцине све јачи!

5 (2) Светски лоби противника вакцине све је већи, изјавила је представница Светске здравствене организације …

9 Коментара

  1. Blago onom ko je pobegao iz ove usrane drzave!

  2. Vrlo jednostavno …smeniti je i gati Vucku picoustom

  3. Ova kucka je ista …kao i svi naprednjaci..lazovi ..pljackasi i prevaranti

  4. Sav olos se skupio na jednom mestu ….a bice i njima kraj ….uskoro

  5. kad se sve saznalo puj-piki nevazi vise ,necemo placati tih 70% haraca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *