fbpx

АУСТРИЈАНАЦ ОДБРУСИО АМЕРИКАНЦИМА: Европа одлучује ко ће је снабдевати гасом, а не САД

0
(0)

Аустријски канцелар Кристијан Керн и шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел критиковали су данас усвајање нацрта закона о санкцијама према Русији у америчком Сенату и поручили да не треба повезивати санкције као политички инструмент са економским интересима САД

Европско снабдевање енергијом је ствар Европе, а не САД навели су они.

Они су у заједничком саопштењу подсетили да су се Европа и САД од 2014. године налазиле на истој страни и у тесном партнерству у одговору на анексију Крима и руско деловање у источној Украјини, али су упозорили да је најновији амерички закон усмерен на потискивање руских испорука гаса и продају америчког течног гаса на европском тржишту.

„Не можемо прихватити претњу екстратериторијалним санкцијама, супротним међународном праву, против европских предузећа, која учествују у изградњи европског снабдевању енергијом. Нацрт америчког закона отворено описује о чему се овде заправо ради, а то је продаја америчког течног гаса и потискивање руских испорука гаса са европског тржишта. Циљ је да се осигурају радна места у гасној и нафтној индустрији САД“, истакли су они.

Керн и Габријел истичу да политички инструмент санкција не би требало доводити у везу са економским интересима.

Они су наглашили да претња казнама на америчком трзишту предузећима из Немачке и Аустрије, као и других европских земаља, ако учествују или финансирају пројекте доставе гаса из Русије као што је Северни ток 2 уноси потпуно нови и веома негативан квалитет у европско-америчке односе.

Подвлаче и да се ради о конкурентности индустрије и хиљадама радних места.

„Због тога подржавамо напоре Министарства спољних послова САД за променом нацрта закона. Европско снабдевање енергијом је ствар Европе, а не САД. О томе ко нам испоручује гас и како, на основу правила отворености и тржишне привреде, одлучујемо ми“, нагласили су Керн и Габријел.

Упозорили су да би било лоше ако САД и Унија не би заједно деловале у Украјинском конфликту и ако би економски интереси САД преузели примат над тим питањем.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БРИСЕЛ У ПАНИЦИ: Чак 71% Италијана верује у распад ЕУ, траже излазак из ауторитарне организације!

5 (2) Иако је Лига Матеа Салвиниј у овом моменту у опозицији период који су …

ФРАНЦУСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ У ПАНИЦИ! После ванредног стања Француску чека експлозија протеста

5 (1) Централна територијална обавештајна служба се боји радикализације социјалног протеста чим се прекине карантин, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *