Бачка Паланка: Забринуо их богат род

0
(0)

БАЧКА ПАЛАНКА – Почела је берба раних сорти грожђа у Фрушкогорју, стигле су крушке, шљиве, јабуке… Одавно воћњаци и виногради нису били тако берићетни. Само Нештин и Визић убраће ове године преко 300 вагона грожђа, а за воће нико се није одважио ни да да процену. Рачуна се да ће неколико мањих, али већ реномираних винарија у Бачкој Паланци и Нештину наточити у бурад најмање милион литара вина, домаћински подруми ће такође бити пуни, али ће скоро још толико бити за тржиште. Ипак, воћари и виноградари се не веселе тако богатом роду. Пре би се рекло да су забринути, јер иако се нађу купци, што је још неизвесно, део колача који ће њима остати биће још мањи него лане: цене су због велике понуде пале испод прошлогодишњих, а трошкови су повећани.

– Сељаци су препуштени накупцима као једином посреднику са крајњим купцима. Ми смо неорганизовани, али они знају посао и добро је да постоје кад нема других. Међутим, због наше неорганизованости ми ћемо ове године имати малу вајду од великог рода. Већ сада су крушке „виљамовке“ 25 динара, а лане су биле 50 и тако редом. Кажу да „Нектар“ има своје плантаже у Владичином Хану и у Бачкој и да се још не зна да ли ће нешто откупити и од нас, они имају своју политику и рачуне – рекао је Нештинац Душан Вујасиновић.

У делу Срема који гравитира Бачкој Паланци развило се неколико великих плантажа грожђа и воћа, али је највише малих произвођача. Коста Стакић, један од највећих и најпознатијих виноградара и винара у овом крају, каже да ће он сав род исцедити у вино, али да су у проблему мањи воћари и виноградари.

– За све нас и за друштво би било најважније да се крене у кооперативе и задругарство, јер се тако организују произвођачи и у најразвијенијим земљама. Тако би се наступало заједнички према купцима, заједнички бисмо утврђивали цене, могли бисмо такође заједнички да инвестирамо у хладњаче. Међутим, код нас су сви индивидуалци и од задругарства још нема ништа – сматра Стакић који замера и државним властима што не раде на организовању сељака, „јер чему онда толике службе и агенције“. Оне би, по његовом мишљењу, требало да више раде на едукацији паора“.

 ЧЕКАМО НАКУПЦЕ

УЗДАЛИ смо се да ће винарија МК из Ердевика заменити некадашње велике откупљиваче „Навип“ и „Чоку“, али имамо информације да нама најближем Ердевику не иде добро, заправо да има вишка вина из ранијих година и да се у ту винарију не надамо, тако да ће нам остати да чекамо накупце ако се појаве – каже Јован Шкрбић из Нештина, који има мали погон за производњу ракије и не зависи од хирова тржишта, али истиче да су многе његове комшије с разлогом забринуте за судбину овогодишњег рода воћа.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Слаб род подигао цену малина, купине у бесцење

0 (0) Преполовљен род малина подигао је ове године цену тог воћа на око 210 …

Цена злата поставила свој апсолутни рекорд – 1.944 долара за унцу

0 (0) * Убризгавање трилиона долара у финансијске системе Сједињених Држава, Европе, Јапана, Кине и …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *