Bank of America: Распадне ли се еврозона – марка ће бити 30 одсто јача од евра, франак – 15 одсто

0
(0)

МНОГИ последњих месеци прогнозирају да ће се Европска унија распасти ако председник Француске постане Марин Ле Пен, а Ангела Меркел најесен не остане на положају немачке канцеларке.

Ле Пен има солидне шансе да буде прва у првом кругу председничких избора у својој земљи, али су још шансе много слабије у другом кругу у којем ће се све одлучити. А ствари тако стоје зато што ће се у другом кругу готово сви њени ривали из првог круга удружити против ње. Односно: позвати своје браче да гласају против курса и промена које она обећава.

Утицајни шпански лист АВС – бавећи се управо овим двоструким „ако“ (ако Ле Пен, ако Меркел…) – не процењује да ће се ЕУ одмах бити у опасности, али своје читаоце упозорава да ће то бити „почетак краја евра“, а вероватно и саме ЕУ.

Тај лист је, заправо, изанализирао прогнозу коју је добио од Bank of America. А ево како би Европска унија изгледала без евра.

АВС подсећа да је Ле Пен обећала референдум о напуштању евра и преноси предвиђање америчке банке да би се Француска одмах потом вратила франку и наставља:

„Тај корак Француске би подстакао и друге земље да напусте еврозону и оне би то учиниле, мада не истовремено. Повратак националним валутама не би свима донео добитак јер су тренутно само „немачки евро“ и „француски евро“ потцењени“. У суштини, само би Берлин и Париз имали, у најмању руку, стабилност у економији и финансијама“.

Шпански лист преноси и детаљнију прогнозу Bank of America:

„Нови франак би највероватније вредео 15 одсто више него данашњи евро, односно – за толико више него 2002-ге када се прелазило на заједничку валуту. Марка би вредела 30, можда чак и 40 одсто више. Све остале земље еврозоне би се суочиле са растом цена на потрошачку робу. Зато што су „лире“ (италијански евро), пезете, форинте, драхме итд. данас прецењене“.

АВС наглашава да би се Европска централна банка са нестанком евра нашла у губицима јер је – спасавајући ЕУ од кризе – штампала евре и давала кредите државама чланицама чији су се дугови због тога увећали неколико пута. А задужене земље немају никакве шансе да те дугове исплате.

ЕЦБ су – процењује шпански лист – тихо умрла, а брзо би се показало да је евро земље ЕУ понајвише држао на окупу.

Зато би постепено почело напуштање „европског клуба“.

Британци су већ донели одлуку о иступању, а Марин Ле Пен је обећала да ће следити њихов пример.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НБС од почетка године купила чак 1,78 милијарди евра да би одржала курс

0 (0) Динар данас има приближно исту вредност према евру и званични средњи курс износи …

Евро пред колапсом? Упозорење да му нема помоћи

0 (0) Евро ће доживети колапс без гаранција ЕЦБ, упозорава италијанска странка Северна лига. Према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend