fbpx
Насловна / Србија / Банке беже из евра у фунту и долар

Банке беже из евра у фунту и долар

Лондон — Централне банке земаља са економијом у развоју почеле су да се ослобађају евра како би одржале курс националних валута, због чега вредност евра пада.

Евро је у мају појефтинио за 6,6 одсто у односу на амерички долар, што је највећи пад од септембра 2011. године, и за 7,3 одсто према јапанском јену, обзиром да због појачане бојазни од изласка Грчке из зоне евра, инвеститори смањују улагања у европску активу, укључујући и државне обвезнице периферних земаља еврозоне.

Централне банке су биле међу најактивнијим продавцима активе номиноване у еврима, што је искривило уобичајене девизне трендове. Према подацима Бенк оф Америка (БофА) централне банке су редуковале улагања у евро неуобичајено брзо у мају, а њихов пример следили су инвестициони фондови и институционални инвеститори.

Многе централне банке су до недавно разматрале могућност да повећају улагања у евро на 40 процената својих резерви, али сада предност дају британској фунти, аустралијском и канадском долару, као и скандинавским валутама.

Девизни аналитичар БофА Ричард Кочинос је изјавио да су пре годину дана централне банке помогле у спречавању пада евра, али се због успореног раста резерви девиза и злата сада ослобадјају активе у еврима. 

Традиционално су централне банке земаља у развоју, укључујући и Кину, биле највећи купци европске валуте, пошто су настојале да диверсификују своје девизне резерве, чији је највећи део номинован у доларима. 

Последњих недеља многе од њих су, међутим, почеле да продају евре и купују сопствену валут због европске дужничке кризе и глобалног слабљења економског раста. Експерти јапанске инвестиционе банке „Номура“ оцењују да је Јужна Кореја за неколико недеља потрошила 7 милијарди долара за подшску својој националној валути – вону. Прикривене интервенције на свом девизном тржишту спроводиле су Индија, Индонезија и Филипини. 

Амерички долар остаје основна светска резервна валута. Према информацији Међународног монетарног фонда, више од 60 одсто светских резерви девиза и злата је номиновано у америчкој националној валути, док је у еврима око 25 процента.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПОТОП НА БЕРЗАМА: Волстрит се сурвао, долар ослабио, расте фамозни индекс страха

На Волстриту су у понедељак берзовни индекси потонули више од 2 одсто, при чему је …

Збогом долар: Индија и Уједињени Арапски Емирати договорили трговину у домаћим валутама

Њу Делхи и Абу Даби потписали су споразум о валутној размени како би подстакли трговину …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *