fbpx

БАНКЕ И ОТПЛАТА КРЕДИТА: Грађани не могу да врате 89 милијарди

0
(0)

ОКО 100.000 грађана у Србији има проблем са отплатом кредита, а дугови су премашили 89 милијарде динара. Ово су зајмови које банке не могу да наплате од становништва, а оваквој ситуацији добрим делом је допринела и нефлексибилност банкара када су у питању репрограми позајмица. Наиме, када клијент пријави банци да не може да отплаћује рате, јер је остао без посла или не прима плату, ретко добије могућност да „замрзне“ дугове на одређени период или да, уколико му је смањена зарада, репрограмира обавезе на дуже.

Тако, на пример, уколико је некоме плата пала за 20 или 30 одсто, а има кредит, нарочито стамбени, који му оптерећује плату са 40 или 50 одсто, јасно је да ће тешко да отплаћује рате. Али, да би репрограмирао стамбени кредит мора да прође процедуру као да узима нови зајам.

Најгоре пролазе грађани који су имали кашњење дуже од два месеца и регистровао их је Кредитни биро. У том случају, аутоматски падају у категорију лоших клијената и врло тешко могу да рефинансирају своје обавезе за било које задужење, од кредитине картице до готовинског зајма. Уколико клијент и жели да настави отплату кредита, банка му неће, на пример, продужити рок отплате чиме би се смањила рата и омогућило даље враћање зајма на време.

Ако питате банкаре, они увек одговарају да простора за договор има, али у пракси то је потпуно другачије.

– Остала сам без посла и нисам могла да отплаћујем рате на време за готовински кредит – прича Г. П. из Београда. – Када сам отишла у банку, рекли су ми да морам да отплаћујем камату, а главница ће мировати. Како сам остала без посла, нисам могла то да учиним. После четири месеца поново сам се запослила и одлучила да наставим да отплаћујем зајам. Отишла сам у банку и изнела поново своју ситуацију и замолила да ми кредит репрограмирају, јер ми је плата сада мања, али су рекли да то није могуће, јер имам кашњење по кредиту дуже од 60 дана.

ОСИГУРАЈУ, ПА МИРНИ

У ПОСЛЕДЊИХ годину дана већина банака када одобрава, на пример, готовинске кредите који су и најтраженији, осигурава их од губитка посла зајмотражиоца. Тако су и банка и клијент барем за један одређени период, најчешће пола године, обезбеђени.

С. Моравчевић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Већина банака у Србији у рукама странаца

0 (0) На банкарском тржишту Србије на крају 2019. године пословало је укупно 26 банака, …

Алексић: Власт прошле године задужила Србију за 1,2 милијарде евра

5 (3) Потпредседник Народне странке и посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да власт води …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *