Друштво

БАНКРОТ: У блокади 114 школа

БЛОКИРАН рачун има 114 школа у Србији, а њихов укупни дуг је 167 милиона динара, показује евиденција Народне банке Србије. Рекордер је Графичка школа у Београду, са дугом већим од 30 милиона динара и блокадом која траје готово шест година.

А осим овог списка дужника и неплатиша, постоји још један, који води Министарство финансија, на ком су школе које не поштују законом прописан рок плаћања од 45 дана. Ту се, према јучерашњим подацима, налази још 157 образовних установа са 56 милиона дуга. Поједине школе налазе се на оба списка. Први служи за подмиривање материјалних трошкова – комуналија, струје, кречења, средстава за хигијену… Други је отворен наменски, за плате просветара.

Иако грцају у дуговима, школе проналазе „рупе у закону“, довијају се како знају и умеју и ипак функционишу мање-више нормално. Мада, било је и примера када су се креде, сунђери и сапун куповали из донација родитеља и компанија.

Разлози због којих школе године проводе у блокади су различити, али најчешће је реч о изгубљеним судским споровима. Тако је Графичка школа у дугове запала због изгубљеног спора око закупа магацинског простора и наводног нестанка одређене робе.

– Чиним све да школа функционише нормално – каже за „Новости“ Велибор Божовић, директор ове школе. – Рачун је блокиран још од 2009. године. Имамо потраживања на основу изгубљеног судског спора, али и према јавним предузећима, за струју и комуналије. Град нам је помогао да мало смањимо дугове, али они су и даље огромни. Школа није ништа крива, а испашта. Од ђачког динара купујемо креде, сунђере и остале ситнице, док за било какво веће улагање немамо средства.

Божовић тврди да су за овакву ситуацију криви неки његови претходници и каже да је његов утисак да није било воље да се тај проблем реши, јер нису чак ни жалбу уложили на судско решење. Све то је, додаје, скупо коштало школу.

Међу највећим дужницима, са 20 милиона динара и блокадом рачуна од 1.200 дана, налази се и Школа за основно и средње образовање „11. октобар“ из Лесковца. Они у свом саставу имају предузеће „Тренка рад“, у ком су ђаци обављали праксу и којем је био поверен посао израде таблица за МУП. Када су изгубили тај посао, пропали су, а нагомилани дугови остали су школи. Прикључене су им и судске тужбе запослених, за неисплаћене плате и отпремнине, али и потраживања добављача. И тако школа кубури већ готово четири године.

Трећа по дужини стажа у блокади је ОШ „Олга Петров“ у београдском насељу Падинска скела. Њима је рачун блокиран због судског спора око једног школског стана, који је добила учитељица, а потом тужила школу. Суд је одредио да јој исплате 26 милиона динара.

А међу образовним институцијама које најдуже не могу да се ишчупају из дугова највише је школа из Ниша, Крагујевца, Новог Пазара… Њима локалне самоуправе нису уплаћивале довољно средстава за материјалне трошкове, па им минус на рачуну годинама и месецима уназад расте.

– Ситуација се мало поправља последњих месеци, али дугови су и даље ту. Локална самоуправа помаже нам тако што добављачима директно уплаћује за потраживања – објашњава Дејан Кулунџић, директор ОШ „Братство“ из Новог Пазара. – Министарство просвете раније је, због блокаде, отпремнине радницима који иду у пензију уплаћивало директно на њихове рачуне. Прошле године уплатили су на школски, блокирани рачун, тако да тим људима нисмо могли да исплатимо законске отпремнине. Они су сада тужили школе и добиће спорове, што ће додатно увећати наш дуг.

ПЛАТЕ РЕДОВНЕ

УПРКОС блокади рачуна, просветни радници редовно примају плате, јер за њих постоји одвојен рачун на који се уплаћује директно из трезора. Ако школа није редован платиша и Министарство финансија је стави на списак оних који касне у „роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама“, наставницима окасни плата један дан.

 

И. МИЋЕВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Zakon o obligacionim odnosima Republike Srbije, član 378, tačno nabraja koja sve dugovanja zastarevaju posle godinu dana, ukoliko nije pokrenut sudski postupak za njihovu naplatu, kada nastupa prekid u zastarevanju. Između ostalog to su struja, voda, tel.računi, RTS pretplata i sve praktično osim poreza, jedino porez nikada ne zastareva. Za firme je taj limit 2 godine. Posle 10 godina neplaćanja, ukoliko nije pokrenut sudski postupak, ne može se ni pokretati za taj period. Prema tome, pošto na osnovu novog Zakona o izvršenju neće biti sudskih tužbi nego rešenja o prinudnoj naplati, kada dobijete takvo rešenje i ukoliko su potraživanja veća od godinu dana (npr.RTS pretplata), potrebno je da odgovarajućoj sudskoj instanci u žalbenom roku jednostavno podnesete prigovor pozivajući se na zastarelost, i oni mogu da se slikaju!!! Dakle, danas, 22. avgusta 2014., mogu da vas tuže i traže da platite pretplatu (struju, vodu), samo za period od 22.avgusta 2013. godine, ako u međuvremenu nisu pokrenuli postupak za ona dugovanja pre 22.avgusta 2013. jer u tom slučaju nastupa prekid zastarelosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!