Беда и гладовање у ЕУ све већи

Беда и гладовање у ЕУ све већи

Европа се гуши од бескућника и просјака. За све су криве разорне хуманитарне последице финансијске кризе у ЕУ. На овај проблем скренуо је пажњу Црвени Крст и позао чиновнике влада европских земаља да покушају да нађу нове путеве за решавање кризе, пошто програми строге штедње могу милионе бацити у беду и гладовање. Експерти су уверни да је беда, која постаје све већа у ЕУ, плод политике строге штедње. Још мало и ЕУ ће достићи свој врхунац по броју бескућника.

Критична ситуација већ је у Уједињеном Краљевству. Према подацима за мај 2013. године више од 500 хиљада грађана Велике Британије обраћа се за помоћ добротворним организацијама. При томе конзервативни политичари одбијају да признају проболем. Тако је Лор Фројд изјавио да људи који користе бесплатну храну једноставно желе да се богате на рачун других грађана. Министар просвете Мајкл Гоув је истакао да храну траже они који не умеју сами да управљају својим новцем.

Али ма шта да кажу политичари, први пут од доба Другог светског рата Црвени Крст ће спроводити у Великој Британији акцију пружања помоћи бескућницима.

Према мишљењу независног новинара из Лондона Игора Дмитријева, проблем је још у томе што се власти Велике Британије мирно односе према просјацима и сматрају то слободним избором сваког човека. Шта више, они стварају све услове за увећање броја сиромашних у земљи, наставља експерт.

– Број локалних бескућника се веома увећао почетком програма који реализује нова влада како би смањила социјалне трошкове. Доста породица из сиромашних слојева је у великом мери лишено својих доприноса, и многе од њих не могу себи да допусте да изнајмљују станове који сваке године поскупљују. И постоје такви невиђени случајеви када су општинске власти чак приморане да усељавају бескућнике у скупе хотеле, како би покушале решити њихове проблеме. Тако је недавно британску штампу обишао преседан: породицу са осморо деце сместили су у хотел са 4 звездице у Челсију, најбогатијем кварту Лондона.

Законодавство Велике Британије направљено је тако да сиромашним и бескућницима буде не само повољно, већ и много удобније него социјално одговорним и успешним људима. Према закону Уједињеног Краљевства ако су станови дуго празни, домаћин их не користи и у њих се уселе људи без проваљивања врата или лупања прозора, а уђу, на пример, кроз димњак, после извесног времена они имају право да претендују на власништво. Не тако давно у граду Брајтону власник виле у вредности од три милиона фунти стерлинга је постао просјак.

Британско руководство се побринуло и за формирање слоја просјака. Недавно је за бескућнике био отворен колеџ. Ради тога да би они могли да коригују своја знања, навике, искуство и нађу себи примену на тржишту рада. Ипак, по мишљењу наше сународнице Наталије Мелешкевич која већ 19 година живи у Енглеској, британским бескућницима није потребан посао и дом, њима и тако све одговара.

– Буквално недавно, пре два дана смо другарица и ја пролазиле испод моста. Тамо је стајао ред бескућника и тамо су углавном били одрасли мушкарци. Они су били радног животног доба, са коферима, торбама и делили су нешто попут каше или супе. И у црквама такође помажу.

Несумњиво помоћ која се пружа бескућницима у Европи има свеобухватан карактер. Ипак и она је у последње време недовољна. Експерти констатују да је број сиромашних нагло скочио после проширења ЕУ, када су нагрнули емигранти и економске избеглице из иземаља Источне Европе. Уз све то, политика коју воде земље ЕУ сасвим праведно може да се окарактерише изразом: новац је ту негде, довољно је само испружити руку.

Љубов Курјанова,

 

Извор: Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Марш широм Француске против Макронових мера (видео)

Марш широм Француске против Макронових мера (видео)

На хиљаде људи марширало је данас широм Француске како би изразили протест против планова председника …

Драма у Холандији: Поплава пробила насип, људи беже из кућа (видео)

Драма у Холандији: Поплава пробила насип, људи беже из кућа (видео)

Хиљаде људи побегло је из својих домова на југу Холандије након што је вода пробила …

Један коментар

  1. Glavne karakteristike neoliberalnog kapitalizma su :nezaposlenost,beda,siromaštvo i GLAD…i mi smo se baš za tim zaleteli 2000-te godine na izborima i posle 5.oktobra…??!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *