Српски режим пристао да Хрватима да четири пута ниже квоте на увоз дувана у Србију

Српски режим пристао да Хрватима да четири пута ниже квоте на увоз дувана у Србију

0
(0)

Брисел — Европска комисија је задовољна што је Србија ревидирала став и пристала на очување постојећих квота цигарета из Хрватске, изјавио је портпарол комесара Филеа.

Спор између Србије и Хрватске избио је након што је Србија затражила да се Хрватској, која је летос постала чланица ЕУ, одузме привилегија на извоз цигарета у Србију по тарифи четири пута нижој од оне која важи за остале чланице Уније, а које је уживала док је била чланица ЦЕФТА (Централноевропски споразум о спољној трговини).

„Србија је након конструктивне дискусије променила своју позицију и прилагодила Споразум о стабилизацији и придруживању (С СП) тако да се очува традиционални проток робе у складу са регулативом коју је донедавно важила унутар ЦЕФТА“, навео је Петер Стано, портпарол комесара за проширење Штефана Филеа. 

Позиција Србије је била да Хрватска, након напуштања ЦЕФТА и учлањења у ЕУ, мора да се одрекне повлашћеног односа који је уживала на основу раније важећег споразума. 

Европска комисија је, међутим, заузела супротно становиште, са образложењем да је обичај да нове чланице ЕУ задрже привилегије које су имале у оквиру регионалних трговинских уговора. 

Како је Тањуг раније јавио, критика властима у Србији због инсистирања на повећању даџбина на увоз цигарета из Хрватске била је увршћена и у нацрт годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама. 

Стано није могао да одговори на новинарско питање када је и на ком нивоу став Београда о овом питању промењен, али је нагласио да је Комисија задовољна што је до те промене дошло. 

Истовремено, он је указао да ЕК још разматра захтев Србије да јој се заузврат повећа квота за бесцарински извоз шећера у ЕУ. 

„Комисија је спремна да размотри захтев Србије у оквиру одговарајуће процедуре предвиђене ССП-ом током преговора чији се почетак очекује у блиској будућности“, рекао је Стано.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Председник Бугарске: Десет година смо ишли ка Европи, а дошли до Уганде и Судана

Председник Бугарске: Десет година смо ишли ка Европи, а дошли до Уганде и Судана

3.7 (3) Председник Бугарске Румен Радев прокоментарисао је одлуку Сједињених Америчких Држава да тројици бугарских …

Kако је покатоличена западна Херцеговина

Kако је покатоличена западна Херцеговина

5 (2) Завршна фаза потпуног римокатоличења Западне Херцеговине, започета у петнаестом, догодила се у двадесетом …

4 Коментара

  1. @7i15ujutro To nesto kao sa Rusima i NIS-om. Braca moraju da se paze 🙂

  2. MAA', PUŠITE !!!… GRADITE I FINANSIRAJTE KURWA'CIJ*U* !!!……

  3. pa smo budale a sta smo mim trazili za uzvrat nista oni nama otrov izvoze a mi njima ne mozemo ni zdravu hranu tako cemo proci i u e u

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend