БЕЛА ДЕМОНИЈА СЕ ПРЕМИШЉА: Праћење грађана преко телефона и нано-чипова ради сузбијања короне

БЕЛА ДЕМОНИЈА СЕ ПРЕМИШЉА: Праћење грађана преко телефона и нано-чипова ради сузбијања короне

5
(3)

Мада уз расправу о истинској делотворности и томе у којој мери ће то нарушити приватност, слободе и права грађана, у Европској унији и Америци се, по узору на неке азијске земље и Израел, припрема увођење телефонских апликација за праћење и упозоравање грађана на претњу лица заражених корона вирусом у њиховој близини.
Истовремено се, засад с умереном пажњом, у Белгији и Француској развила расправа о томе да ли ће вакцина против корона вируса, на чијем проналаску раде многе земље, садржати и микроскопски нано-чип који би у циљу поузданијег праћења и зауздавања корона вируса био уграђен у тело људи који се буду вакцинисали.

Засад су стручни кругови већином уздржани и чекају на довољно оцена и сазнања о могућим типовима вакцина.

Али белгијски лекар, присталица природних лекова и лечења, доктор Тијери Шмиц, педагошки директор Европског инситутута за природне медицине, снажно скреће пажњу и тврди да, у сарадњи са Светском здравственом организацијом(СЗО), фондација мултимилијардера Била Гејтса финансира седам пројеката вакцине против корона вируса, међу којима и уношење нано-чипа у људски организам.

Нано-чип би омогућио „надлежним установама“, здравственим и другим властима, да прате у потпуности шта се дешава у организму грађана, као и куда се крећу и с ким су у додиру, мада би идентитет грађана морао остати скривен…

Белгијски лекар мисли да се ту граница између контроле заразе вирусима и надзора над грађанима уопште лако може прећи и посебно указује на чињеницу да се већ одмакло у трагању за вакцином која би у људски организам била усађивана као „тетоважа“.

Др Шмиц тврди да је Бил Гејтс у истраживања за проналазак вакцина против корона вируса већ уложио 250 милиона долара и каже да би лица која се вакцинишу с нано-чипом добила и неку врсту „пасоша“ који то потврђује…а наводи и да је експеримент с таквом чип-вакцином већ извршен на три хиљаде избеглица у Тајланду.

Велика забринутост због здравствених, економских, социјалних, па и политичких последица епидемије корона вируса приморава власти у целом свету да се посвете свим средствима борби против ове пошасти, јер су непознанице око тога и даље велике.

Водећи амерички вирусолог Енди Гаучи упозорава да ће епидемија корона вируса поново напасти свет на јесен, немачка канцеларка Ангела Меркел је поручила у парламенту да „још ходамо по сасвим танком леду…а и даље смо на почетку пандемије“.

Немачка је отуд одлучила да кроз две-три недеље уведе могућност да грађани, који то желе, у своје смартфон и друге мобилне телефоне уграде управо развијену апликацију за праћење њиховог кретања и добијања информација лицима зараженим корона вирусом у њиховој близини.

Као и Гугл и Епл у Америци, на увођењу оваквог програма за смартфон и мобилних телефона раде још неке чланице Европске уније у којој је уз сарадњу научно-технолошких фирми из више земаља већ развијена апликација „Пан-Еуропеан Привацy-Пресервинг Проxимитy Трацинг (ПЕПП-ПТ)“ која би, по угледу на искуство нарочито Јужне Кореје, Сингапура, Кине и још неких азијских земаља и Израела, требало да осетно помогне у сламању ширења корона вируса.

Али светски медицински стручњаци упозоравају да се епидемија корона вируса вратила у неке земље Азије које су сматрале да је болест практично заустављена, док лекари у Сингапуру стављају до знања да није само праћење апликацијама преко смарт и других мобилних телефона “спасоносно” утицало на зауздавање епидемије, већ су то биле такође итекако озбиљне ране мере изолације, ношења маски и рукавица, раскуживања јавних простора и медицинских установа, а посебно болнички капацитети.

Медији у Европској унији су подељени око тога колико ће праћење кретања вируса и блискости грађана са зараженим лицима преко телефонских апликација заиста бити битно за сузбијање болести, а колико то собом носи претњу да неке власти то искористе за шири надзор становништва.

Тако ирски дневник „Ајриш тајмс“ сматра да то због делотворности мора бити под надзором власти, националних здравствених установа, али да мора бити временски ограничено тако да корисник апликације може сам да је поништи кад епидемија прође.

Немачки лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ мисли да у суштини нема опасности од „орвеловског сценарија“, јер би, у случају да главно немачко здравствено тело-Роберт Кох институт на неки начин злоупотреби телефонско праћење вируса и грађана, немачки уставни суд ступио у дејство и ставио ван снаге цео поступак, док би Роберт Кох институт доживео прави слом свог угледа и утицаја.

Ипак праву узбуну је изазвала одлука европског конзорцијума „ПЕПП-ПТ“ који довршава посао на тој апликацији, да на сајту о техничким својтвима овог програма без образложења избрише став да се „обавезује да ће користити децентрализовани протокол у технологији“, дакле дати пуни увид у цео ток израде и садржај апликације.

Швајцарски епидемиолог, један од водећих људи у овом потхвату, др Марсел Салате је саопштио да се зато повлачи из конзорцијума, белгијски универзитету у Лувену је изразио „крајњу забринутост“, а италијанска ИСИ фондација и немачки Хелмхолц центар за информациону безбедност су предочили да је реч о „двосмислености у руковођењу и комуницирању“.

Академске личности из 25 земаља ЕУ су такође ставили до знања своју велику забринутост и затражили од влада да не прихвате примену апликације која без увида централизује податке.

То би могло, стоји у саопштењу, да омогући „некој врсти власти или приватном сектору да спроводи надзор и катастрофално наруши поверење у примену такве апликације у друштву“.

Европски парламент се такође огласио и у резолуцији о „усаглашеном одговору на корона вирус кризу“ нагласио да високо технолошко праћење лица и заразе мора бити „децентрализовани модел података“.

Власти Француске, Немачке, Велике Британије и Италије су већ ставиле до знања сагласност да преко сателитског система ГПС прикупљане информације не смеју бити усмераване у само један центар.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Русија забранила улазак на своју територију председнику Европског парламента Сасолију

Русија забранила улазак на своју територију председнику Европског парламента Сасолију

5 (3) * Министарство иностраних послова Русије оценило да дејства Европске уније за циљ имају …

Обећања која су САД дале Алији одавно не важе, ЕУ се муслиманске БиХ више боји и од проширења Србије

Обећања која су САД дале Алији одавно не важе, ЕУ се муслиманске БиХ више боји и од проширења Србије

5 (2) * Експерт за безбједност Џевад ГАЛИЈАШЕВИЋ за ТВ Пинк: Највећи проблем за ЕУ је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend