fbpx

Бензин запалио цене

0
(0)

Свакодневна поскупљења нафтних деривата и истовремено слабљење динара утичу на буџет грађана. Храна „иде“ и до 30 одсто. На тезгама папрено, а скупљи и превоз

НЕУМОРНО дивљање цена горива које је и у среду настављено, уз паралелно пропадање динара, озбиљно ће продрмати све ценовнике. Поскупљења су већ почела најпре код превозника, али и на велепродајним пијацама, где су произвођачи у зелениш одмах урачунали нове, више цене нафтних деривата. То ће се колико сутра преселити и на зелене тржнице, а убрзо и у трговине.

Услуге транспорта су у Србији већ скупље за 7 до 10 одсто. Следећи на удару су храна, пиће и текстил, који месец касније техника и намештај… Више цене могле би да заобиђу поједине услуге, као што су фризерске и козметичке, јер им драстичан пад промета не дозвољава поскупљења.

Најболније је, ипак, поскупљење хране. Најављују се више цене намирница за 4 до чак 30 одсто. Газирани сокови појединих произвођача поскупеће од понедељка за око 4 одсто, почетком априла и тестенине за 10 одсто, минералне воде и сирћета за 8 одсто, месне прерађевине за 5 до 30 одсто, а слаткиши за 9 одсто. Разлог је, кажу произвођачи, кретање курса и раст трошкова производње.

 

ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛ ЦЕНЕ превоза засад неће бити повећане. У „Ласти“ кажу да још нису покренули процедуру за поскупљење иако су се за то стекли сви услови. Према речима Ненада Станисављевића из „Железница Србије“, ово јавно предузеће не размишља о поскупљењу. Каже да се повећање цене горива одражава на трошкове пословања, али се неће превалити на терет путника. И у “Јату” тврде да неће мењати ценовник. – Цене горива одразиће се на грађевински материјал, јер у неким производима енергенти учествују и до 50 одсто – каже Горан Родић из ПКС.

 

– Неминовно је да се поскупљење горива и раст курса евра негативно одразе на цене осталих производа – истиче Владана Хамовић, економиста. – Ако се цене не повећају сада, најкасније ће за месец дана, јер напросто тај трошак се пре или касније прелије на финалну цену производа.

Увозна техничка роба, одећа, обућа, али и козметика у појединим трговинама продају се скупље, у просеку од 3 до 10 одсто. Најпре су реаговали продавци електронике и кућних апарата. Многи су још почетком фебруара због нестабилности курса увозне цене робе формирали према курсу од 117 и 118 динара, како би се заштитили од већих потреса.

– Економска цена пређеног „такси“ километра би морала да износи најмање 110 динара – каже Влада Булатовић, председник Удружења такси предузетника Београда. – Са садашњих 55 динара по километру не можемо ни да преживимо, а камоли да уредно измирујемо све обавезе. Цена такси услуга одређена је када је литар горива био 76, а евро 80 динара.

Комби превозници су већ подигли цене. Радован Дражић,аутопревозник из Београда, каже да су цену по километру са 35 подигли на 40 динара, па је тако сада просечна вожња у граду са 2.500 поскупела на 3.500 динара. Још у тежој ситуацији су камионџије. Београђанин Владимир Јовановић, који камионом превози шљунак, песак и камен каже да је приморан да свако поскупљење горива одмах укалкулише у цену превоза. Он каже да је подигао цену своје услуге за 200-300 динара по кубику.

Раст цена горива утиче и на цене туристичких излета по Србији. У агенцији „Магелан“ кажу да су морали да повећају цене од 15 до 20 одсто у последња два месеца.

– Када је поскупљивало гориво за неколико динара по литру, покривали смо сами трошкове док смо могли, али туристи ће на крају то морати да осете – објашњавају за „Новости“ у „Магелану“. – Цене се, наравно, неће мењати често, већ једном или два пута током сезоне.

Слична је ситуација у агенцији „Фалкон“, која је пре неколико дана повећала цену излета за Будимпешту за више од 10 одсто. Кажу да су морали да подигну цену за око 500 динара, па сада тура кошта 4.500 динара.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПРАВО СТАЊЕ СРПСКЕ ЕКОНОМИЈЕ: И Вучићеви кредити ће једног дана стићи на наплату! (видео)

4.8 (6) У интервјуу за Правду и Хелм Каст проф. др Милан Беслаћ објашњава право …

Арсић: У периоду април – јун треба очекивати двоцифрен пад БДП Србије

0 (0) Професор Економског факултета у Београду Милојко Арсић оценио је да у периоду април …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *