Србија

Београд: Бесмислено измештање Старог Савског моста

Стари савски мост, одлуком власти, биће премештен, али да ли ће служити као веза између Новог Београда и Аде Циганлије или као украс у парку, још увек није познато.

По овом питању грађани су имали различите ставове, а постоји и мишљење, опозиционог блока, да мост не треба дирати.

– Измештање Старог савског моста је још један у низу бесмислених подухвата у функцији пројекта Београд на води а на који се срамним уговором са ино партнером, који јавности није доступан, обавезала ова власт. Осим што је део културно историјског наслеђа, Стари савски мост представља и веома важну саобраћајну везу Новог Београда са Дорћолом који су окупирале и присвојиле градске власти за своје фантомске пројекте, а све за име личних интереса који покушавају да подведу под јавни интерес, казала је Соња Павловић, архитекта и самостална народна посланица.

Она додаје да нема те урбанистичке логике која може наћи професионално оправдање за изградњу новог моста који је удаљен 12 метара од локације Старог моста, који се премешта у парк Ушће да би повезивао ливаду са ливадом.

– Увођењем садржаја профитабилног карактера на простор испод измештеног моста трајно се девастира парковски простор примерен препознатљивој силуети Ушћа, а Нови Београд добија своје шаторско вашариште по узору на Трг републике. Анкета коју су спровеле градске власти по овом питању је само још једна у низу превара. Да ли ћете за 15 милиона евра одабрати варијанту 1 или ћете за 16 милиона евра изабрати варијанту 2. Варијанта 3 у којој би грађани дали своје предлоге те тако истински учествовали у доношењу одлука, наравно не постоји, што говори да их мишљење јавности не интересује, истакла је Павловић.

Да мишљење грађана није ни битно јер се не ради о мишљењу већ о спину, те да анкета представља само манипулацију, мишљења је и Радомир Лазовић из Иницијативе „Не давимо Београд“. Он наводи да се „екипа спин мајстора из градске власти одлучила да овај оправдан бес јавности релативизује и замути анкетом“.

– Анкета у којој се грађани питају где би требало преместити Стари Савски мост, покушај је спина и ублажавања скандалозне чињенице да се овај мост уклања. Првобитни план власти био је чак да се он сруши. Ипак, видевши да је одлука наишла на огроман отпор јавности, екипа спин мајстора из градске власти одлучила се да овај оправдан бес јавности релативизује и замути анкетом. И док грађани бирају место где мост треба преместити и дискутују о томе, они заправо пристају и навикавају се да ће у граду који има толико пречих проблема, један функционалан мост бити срушен, мишљење је Лазовића.

Пише: K. Деспотовић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!