Београд: Канализација са плафона поплавила подземни пролаз

0
(0)

Мама, види у пролазу пада киша – збуњено је рекао дечак кад се нашао у поплављеном подземном пролазу који води од Теразија ка Балканској улици. „Није киша сине него вода цури са плафона”, покушала је да му објасни мајка. „А како може да цури плафон”, није одустајао малишан.

„Па ето може. Може сине код нас све”, закључила је објашњавање млада мама и брзо са дететом прегазила бару да би се извукла из влажног пролаза у ком више од недељу дана са оштећене таванице цури вода тако да се испред два локала и продавнице направила бара.

Ово, нажалост, није први пут. Слична ситуација догодила се пре две године. Тада је било потребно два месеца да се квар санира, јер се напрсла цев налазила испод зграде у власништву банке која је отишла под стечај.

Запослени у пролазу претпостављају да је реч о отпадној води из канализације која је преплавила шахт на спрату изнад њих, као што је то било 2015. године, али и 2009.

– Овде цури готово стално, некад јаче, некад слабије. Због тога су се закупци два најугроженија локала иселили, па је тај простор већ месецима празан – прича једна од радница запослена у оближњем локалу.

Квар су пре две године отклонили радници фирме „Србијатекс” у чијем су власништву локали. А где је сада напукла цев и ко ће је поправити нико не зна.

„И ми бисмо волели да знамо одакле цури јер ми трпимо највећу штету. То још нисмо утврдили, а могуће је да вода поново долази од суседне зграде, што је био случај и пре две године. Трудимо се да пронађемо извор проблема како бисмо га санирали да не страдају даље наши локали”, кажу у „Србијатексу”.

О томе шта је са цевима испод објекта Теразије 32, одакле највероватније цури вода, нисмо сазнали у згради где су тренутно смештени конференцијска сала хотела „Москва”, производња Миле Драгић – представништво, Републички завод за социјалну заштиту, „Сиберијан хелт”. Фирме у овом објекту само изнајмљују простор, који је наводно и даље у власништву банке у стечају.

О бари и „туширању” кроз које пролазе сви који се затекну у пролазу обавештени су и у ЈКП „Водовод и канализација”.

– Реч је о квару на одводној цеви, а то је посао који у овом случају није у нашој надлежности – рекли су у овом предузећу.

Овај пролаз годинама је у лошем стању јер се још преплићу надлежности града и „Србијатекса”. Покретне степенице не раде. Степениште које из Балканске води ка Теразијама постало је потпуно небезбедно јер су попуцале мермерне плоче, а испод њих се поломиле цигле.

Хигијену у пролазу одржавају власници локала и „Градска чистоћа”, али им је у последње време и то отежано, јер овде свакодневно бораве бескућници.

Аутор: Бранка Васиљевић, Политика.рс

Фото Д. Жарковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВОЗИ МИШКО! Возио тротинет 80 км на сат аутопутем у Београду (видео)

5 (2) На интернету се појавио снимак на којем се види како мушкарац вози тротинет …

Од изградње београдског метроа је само рат скупљи: “Возној карти будућности” одавно истекао рок

5 (5) Власт је поново подгрејала причу о почетку изградње београдског метроа, што упућује на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *