Београд међу најмање транспарентним престоницама Европе

5
(2)

Град Београд једна је од најнетранспарентнијих престоница Европе, показало је истраживање које су огранци глобалне организације „Транспаренцy Интернатионал“ спровели у 26 европских градова.

Градови су оцењивани према 14 критеријума који се односе на доступност одређених информација о раду градских власти попут трошења новца грађана, етичких правила или одлука које град донео, саопштила је данас Транспарентност Србија (ТС).

Тако је проверавано да ли на сајтовима европских престоница постоје подаци као што су, између осталог, записници са седница скупштине, контакти одборника, етички кодекс за функционере, уговори које град потписује, резултати гласања на седницама скупштине.

Од тражених информација српска престоница на званичном сајту имала је објављене само позиве за јавне набавке, извештаје о закљученим уговорима за доделу јавних набавки и буџет.

Два од 14 критеријума подразумевала су да градови одговоре на захтеве за приступ информацијама од јавног значаја.

Тако је од београдских власти тражено да доставе информацију о укупним примањима која су исплаћена градоначелнику и одборницима у 2017. години, као и важеће уговоре које град има са мобилним оператерима и интернет провајдерима.

Град Београд није одговорио на ове захтеве па је за ове критеријуме добио нула поена, наводи Транспарентност Србија.

На основу добијених оцена градови су сврставани у три категорије – зелену, у којој су најтранспарентнији, жуту и црвену, коју чине најмање транспарентни градови.

Београд је са три испуњена критеријума сврстан црвену групу, заједно са Сарајевом, Атином, Стокхолмом, Kишињевом и Јереваном.

Од градова у региону, најбоље је оцењена Приштина, а затим Љубљана, Скопље, па Сарајево.

Најтранспарентији градови у Европи, према истраживању Транспарентности, су Kијев, Мадрид, Праг, Талин и Виљнус, док су у „жутом“ Амстердам, Берлин, Берн, Братислава, Букурешт, Лисабон, Љубљана, Лондон, Москва, Осло, Рига, Рим и Софија.

Пише: Милица Војиновић, Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Хакована фонтана на Славији, цепају гусле и Тарзана?! (видео)

5 (6) Неко је синоћ одлучио да се умеша у музички избор фонтане на Славији, …

На Космају се тренутно зида џамија (видео)

5 (5) Дејан Лучић говори о томе како се на обронцима планине Космај надомак Београда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend