Београд на води је пројекат од кога користи имају само Вучић и његова лоповска банда

Београд на води је пројекат од кога користи имају само Вучић и његова лоповска банда

И након што је у уторак приликом обиласка завршних радова на тржном центру Галерија у Београду на води Александар Вучић рекао како цело насеље које се гради уз десну обалу Саве није приватно и да ће када се заврши вредети „10.000 пута више него пре седам година“, остаје нејасно које конкретне користи грађани Србије имају од овог мегаломанског пројекта.

Од старта, тачније од потписивања уговора са страним партнером из Уједињених Арапских Емирата, компанијом коју води Мохамед Алабар, нејасно је колико ће ко уложити у овај пројекат. Однос и количина улагања новца и снага непознаница су јавности и пет година након што је априла 2015. Влада Србије потписала уговор са Емираћанима.
Уговором је предвиђено формирање заједничког предузећа, у ком ће Србија имати 32 одсто, а стратешки партнер 68 одсто.

Оснивачки улог партнера био је 22.000 евра, а уговорне стране у пројекту осим заједничког предузећа и Владе Србије су и партнери из УАЕ „Белгрејд вотерфронт капитал инвестмент“.

Србија се овим уговором обавезала да до јуна 2016. рашчисти земљиште и припреми за почетак радова, да обезбеди инфраструктуру, док је с друге стране страни партнер требало да уложи 300 милиона евра.

У анализи уговора, коју је, када је он неколико месеци после потписивања коначно објављен, урадила иницијатива Не давимо Београд објашњава се да је тек тада постало јасно да ће стратешки партнер уместо 3,5 милијарде евра колико је вредност уговора уложити 150 милиона плус 150 милиона евра кредита.

„Србија се уговором обавезује на комплетну припрему терена, додатне позајмице, дозвољава пренос права коришћења земљишта у право својине, препушта стратешком партнеру моћ одлучивања при изради планске документације, поклања приватном предузећу објекте и земљиште, одриче се суверенитета обавезујући се да не мења законе на штету уговора и то све без икаквих гаранција да ће друга уговорна страна реализовати договорено“, наводи се у анализи уговора Иницијативе Не давимо Београд.

Између осталог, уговором је предвиђен рок од 30 година за извођење овог пројекта, с тим да се у првих 20 заврши половина посла. Предвиђено је и да се земљиште да у закуп на 99 година, али ће се након неколико година изградње и продаје станова испоставити да земљиште, ипак, припада ономе ко је зграду направио, што је својевремено рекао и тада градоначелник, сада министар финансија Синиша Мали.

„Земљиште испод зграде припада оном ко је ту зграду направио“, рекао је пре пет година Мали и додао да смо „ми добили 32 одсто учешћа у капиталу“. Уз опаску да не иду и „јаре и паре“, Мали је рекао да – или продајете земљиште, што нису хтели да ураде, или га дајете без накнаде, али постајете сувласник предузећа и делите трећину профита.

Ту трећину профита још нико није видео, нити било ко из власти о њој говори, а консултанта за страна улагања Милана Ковачевића занима да ли држава и њени грађани имају трећину од те 10.000 пута веће вредности о којој је Вучић пре два дана говорио.

„Требало би га питати ако је тако велика вредност како је подељена корист од тога, шта имамо ми, а шта страни улагач“, истиче Ковачевић.

Он каже да би после неколико година од почетка тог пројекта требало прочешљати књиге јер је у уговору било чудних ствари које се не догађају.

„Писало је да ће страни улагач продавати станове, а не продаје. Направљено је једно заједничко предузеће, које је после подељено у више заједничких предузећа. Какве су ту сада обавезе и вредности“, каже Ковачевић.

Не знамо, како каже, ни колико је уложено новца, односно колико је уложио страни партнер, а колико држава.

„Знамо само да је слично уложено, иако ми имамо свега 32 одсто, али најважније постоје ствари које нису уложене, читавих 120 хектара земље није уложено, то је поклоњено. Самим тим читав подухват који се гради требало би да доноси неку већу дивиденду Србији јер станови се продају, зарађује се добро на њима“, напомиње наш саговорник.

Ковачевић каже да је уговорено да постојеће зграде на том простору реновира заједничко предузеће и да их користи. Он подсећа да је дато бесплатно земљиште иако је било речено да се даје у закуп.

„Они који су купили станове добили су и део парцеле уз то, део на коме је зграда изграђена“, наглашава он.

Ковачевић напомиње да би требало сазнати ко уговара изградњу јер је у уговору писало да то ради инострани партнер, али да ми знамо да су наша предузећа учествовала. У уговору је, истиче, писало и да ће страни улагач продавати и станове, али то ради заједничко предузеће.

„Читав подухват је перфектан пример могуће огромне корупције. Када неком дате 120 хектара да гради како хоће и то не прецизирате, а заузврат не добијете ништа осим 32 одсто заједничког предузећа за које смо новце уплатили, онда ту може да буде проблема. Речено је да ће то бити одличан пројекат, прошле су године, а не знамо да ли су порески обвезници од тог пројекта добили и динар“, напомиње Милан Ковачевић.

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kако су Вучић и Дачић омогућили шиптарским нарко фисовима постепено преузимање Космета

Kако су Вучић и Дачић омогућили шиптарским нарко фисовима постепено преузимање Космета

Шестог децембра 2012. године ондашњи председник Владе Републике Србије Ивица Дачић донео је одлуку о …

ВИДЕО СНИМАK У ПОЛИЦИЈИ: Беливукова банда мучи жртве, а ДАНИЛО ВУЧИЋ ГЛЕДА!

ВИДЕО СНИМАK У ПОЛИЦИЈИ: Беливукова банда мучи жртве, а ДАНИЛО ВУЧИЋ ГЛЕДА!

Александар Вучић је криминализовао цело српско друштво, па и своју породицу. Kад је основао навијачку …

Један коментар

 1. Dr Milanče Mitovski

  ГДЕ И КАКО КУПИТИ ВЛАСТ?

  Кажу да се власт не купује? Куповину власти ни један законски акт не регулише, али ипак се регулише испод жита. Куповали или не купили власт она је прескупа. Све државничке послове и оне владиних и све остале у држави једна персона обавља, а плаћени функционери помажу “као луд збуњеног”. Колико пара се ненаменски изгуби или оперу неке претешке ствари то ни свевишњи не зна, а камо ли власт. Ако је то тако, онда власт ипак се “не купује”, она нема цену и поред тога што постоје “купци”?

  ♣ Лаж политичара је као огреботина на колима. Јавна гласила је исполирају и ништа се не примећује.
  ♣ Не купујемо власт на бувљацима, а да ли је купујемо на изборима? Она је скупља за те локације.
  ♣ Радо слушам лупање у бубањ, него лупање политичара.
  ♣ За све што ваља у земљи заслужна је власт, а за све што неваља крив је Covid-19?
  ♣ Након наименовању села Путиново у Медвеђи, језеро Газиводе мења име у Трамп. Где ли ћемо наденути име Си Ђинпинг. Неопростива грешка је начињена, ништа још не носи презиме нашег председника, најприкладније би било да један аутопут се зове по њему.
  ♣ Политичари су увек на страни народа. Притискају га са врха.
  ♣ Власт је нашла кључ напретка. На жалост, за то време, брава је замењена.
  ♣ У задње време глумци се гурају у политичаре. Политичари су углавном лоши глумци.
  ♣ Полтрони имају златан занат. Кују шефа у звезду.
  ♣ Наша прошлост је имала светлу будућност. На жалост, ми смо је помрачили.
  ♣ Политичари који се крију од народа нису за народ.
  ♣ Они који никада не раде, активно аплаудирају радницима.
  ♣ Шта ми вреди што сам писмен када не знам да читам вођу.
  ♣ Рекли су нам да је нама данас боље, него што очекујемо сутра.
  ♣ Из Кризног штаба кажу да су више умрли од короне, него што су објављивали. На жалост, само умрлих знају тачну бројку, али неће да је кажу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *