Београд: Назив улице усташе Емила Першке биће хитно промењен

Београд: Назив улице усташе Емила Першке биће хитно промењен

5
(1)

Комисија за споменике и називе тргова и улица Београда саопштила је данас да ће назив улице Емила Першке, некадашњег званичника режима Независне Државе Хрватске, бити хитно промењен на наредној седници градског парламента.

Улица која је донедавно носила име партизана и народног хероја Стјепана Филиповића преименована је почетком године у Улицу Емила Першке за кога је утврђено да је реч о некадашњем званичнику режима НДХ.

Тим поводом, Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда је саопштила да је предлог назива улице по Емилу Першки разматран и усвојен из Резервног фонда предлога назива улица и тргова који свака комисија преузима од претходних комисија, а у коме нема података о подносиоцу иницијативе, те да се одлука доноси на основу биографије која је приложена.

Из Комисије саопштавају да играчка и животна биографија Першке из разних разлога вероватно никад неће бити употпуњена и додају да се зна да је Першка пореклом био Словак, касније новинар и историчар спорта, али да су многи битни подаци остали непотврђени, иако је у питању једна од првих фудбалских звезда и професионалаца на просторима бивше Југославије, јавља Танјуг.

Комсија такође наводи да се обратила Министарству државне управе и локалне самоуправе ради утврђивања истинитости и аутентичности достављених историјских података од стране новинара и грађана на шта се, додаје се, то министарство изјаснило да је дошло до пропуста, односно да су накнадном провером биографских података утврдили да је предложени назив улице по Емилу Першки у супротности са одредбама члана 94. Закона о локалној самоуправи.

„У складу са свим наведеним, Комисија је у комуникацији са представницима општине Чукарица и грађанима из поменуте улице прикупила нове предлоге за назив поменуте улице и ушла у процедуру за хитну измену назива улице на наредној седници Скупштине града Београда”, додаје се у саопштењу.

Загребачки „Јутарњи лист” писао је такође о одлуци о преименовању улице и наведе образложење за такав потез – да је о Першка био звезда југословенског фудбала и први играч који је одиграо 10 утакмица за национални тим у првој деценији некадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца , а да се касније открило се да је он био и хрватски националиста који је од НДХ све до краја рата радио у полицији.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Пукла водоводна цев и отворила се рупа код Београђанке, аутобус се стрмекнуо у рупу (видео)

Београд: Пукла водоводна цев и отворила се рупа код Београђанке, аутобус се стрмекнуо у рупу (видео)

5 (3) Око 3 сата после поноћи пукла је водоводна цев и отворила се велика …

Београд: Студенти Правног факултета блокирали зграду факултета, негодују због самовоље управе, укидања априлског рока и повећања школарине

Београд: Студенти Правног факултета блокирали зграду факултета, негодују због самовоље управе, укидања априлског рока и повећања школарине

4.5 (6) У току је протест студената Правног факултета Универзитета у Београду. Студенти негодују због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend