фото: Новости Земунски кеј, лабудови пливају у смећу

Београд: Приобаље Дунава засуто гомилом ђубрета које нико не уклања: Угрожене птице, лабудови пливају по смећу

5
(3)

ФОТОГРАФИЈА на којој се лабудови, редовни посетиоци кеја у Земуну, одмарају и шпартају по гомили ђубрета које се наталожило на обали Дунава привукла је пажњу корисника друштвених мрежа. Овај призор с великим негодовањем су дочекали Београђани, који воле да проводе време у шетњи Кејом ослобођења, али и да се друже и хране драге птице.

Такође, запитали су се и да ли би смеће могло на било који начин да угрози живот ових грациозних животиња.
КАКО је наш лист писао прошле недеље, ситуација на обали Саве је, такође, критична. Велике количине отпада пливају приобаљем и око улаза на сплавове кодо новобеоградских блокова, због чега су становници овог дела престонице истакли како од гомиле смећа више не виде Саву, а чак постоји и могућност заразе.

– Раније се дешавало да смо имали случајеве да су се лабудови и друге птице повредили због смећа. Од почетка године нисмо имали пријаве за овакве случајеве, али свакако се лабудови који бораве на обалама у којима има нагомиланог ђубрета могу и те како повредити, а чак и угинути – објашњава, за „Новости“, Сања Радосављевић из удружења Animal rescue Serbia.

Гомиле смећа које су оковале приобаље непрекидно се увећавају, јер водотоке нема ко да чисти и редовно одржава. Како је наш лист недавно подсетио, на основу измена и допуна Закона о водама из 2016. године, надлежност над водама првог реда, у које спадају Дунав и Сава, прелази са Јавног водопривредног предузећа „Београдводе“ на ЈП „Србијаводе“. Проблем настаје зато што годишњим програмом пословања овог предузећа нису предвиђена финансијска средства за уклањање комуналног отпада. А ЈКП „Градска чистоћа“, такође, није задужено да чисти ђубре на обалама река.

Несавесни суграђани главни су кривци за гомилање отпада у близини и на обалама престоничких река. Такође, пошто на крају испада да београдске водотоке нема ко да чисти, једино преостаје да се Београђани коначно призову памети и спрече стварање депонија и смање могућност да се на овај начин угрози и живот дивљих животиња.

А. ВОЈИНОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Београд: Хакована фонтана на Славији, цепају гусле и Тарзана?! (видео)

5 (6) Неко је синоћ одлучио да се умеша у музички избор фонтане на Славији, …

3 Коментара

 1. u avliji vukodlakojebini gde zive copori majmuna servijanskih, uvek robova i sluga tudjina, skupile se zveri i indijanci bosansko-ustaski, iz smrdljivih rupa i jazbina da izaberu cara.
  od lava ni traga, pa se magarac mlatikurac dalmatinski sam njakanjem proglasi za cara svih krokodila, akademika, goveda, hijena, svinja, majmuna, ovaca, kokosaka i parazita, ne zna im se broja, ponajvise magarcu oko cmara.
  ima kaze skiptar poveliki, kao znak vladarski, pa ce ga svak postovati, a na praznoj glavudzi koju moze uvek visoko dignuti, kruna od usiju, a kad zanjace i nebo uzdrhti.
  njegovo velicanstvo magarece je izad svih zivotija, izad tate i mame, iznad bata i strine, iznad servijanaca, iznad zakona i ustava.
  od ludog popa dobise ordena i potvrd-u da sa voljom zivotinjskom i milosti sataninom vlada, onom germankom slogiranom, posranom i popisanom, slinavom i zvalavom, a sto ne zna poucice ga indijanci sorosi, ker im majci.
  pokleknuse pa mu se zaklese na vernost i poslusnost sve dok neki Srbin okolo ne prodje noseci prostac i glogovi kolac, onda se mora bezati i zivot spasavati, ko jos voli na raznju se cvariti pogotovu danas kad nas opkolili kinezi koji nisu na jelu probirljivi.
  zaboravite na Apuleja, ovaj magarac sve o zlatu zna, a ako ga u trezorima vukodlakojebine nema znajte da je kod njega i suvladara bata mutava.

 2. a koga to interesuje cistoca priobalja dunava kad ni otpad koji vlada po ulicama i unutar zgrada se ne cisti od pacova, lopova hijena, parazita i uzurpatora a nema nikoga dici glasa.
  ono sto ostalo od Srbalja, niko s nikim ne razgovara, svak oce da vlada, da cara i njegovo blago spasava, krade i pljacka,
  kad ovo sranje ode ma ko doso nista nece biti bolje, sve dok mlade uci ,,rodoljublju,, neki kurvin sin za koa je samar i magarac sinonim, a udbas ,,inkarnacija boga,,/ !? / za koga smo deca i idioti, garancija da se nista ne menja od pravila onog hromog zlikovca sa dedinja.
  SLOGA, prostac, konopac i koc glogov je majmuni nas spas.
  ODJEBITE oprastanje i zaboravljanje, izvucite onog majmuna satanistu i jarca iz vidove do kante za smece a rodoljuba dovedite, MI BROJIMO ZADNJE DANE.
  mande te se laznih proroka i sto eura za koje ce te morati vratit kad tad najmanje trista.

 3. meni ni slave, ni vlasti, ni para ne treba, meni su potrebni dedovi nasi Sveti i Sveta Srbska Zemlja i Sloboda, za sto se treba zrtvovati i zveri pogane u pakao slati, ako vam je ovo malo i mnogo, onda ste nistarija, robovi i zveri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend