Без посла остаје 2.000 полицајаца

0
(0)

Београд – До фебруара идуће одине у МУП-у ће без посла остати тачно 1.928 људи, произилази из Одлуке Владе Србије која је данас ступила на снагу.

Овом одлуком прописано је да у МУП-у може да буде тачно 42.850 стално запослених, а у децембру 2014, што је основа за све рационализације у јавном сектору, у полицији је на неодређено ангажовано укупно 44.778 људи. Судећи према незваничним информацијама, овај вишак запослених у МУП-у отићи ће право у пензију.

У осталим секторима рационализација ће подразумевати и отказе.

Од укупно 514.573 запослених, колико их је у децембру 2014. имало стални посао у јавном сектору, до фебруара ће уговоре о запослењу да задржи 500.061 особа.

Без посла ће, према наводима Министарства за државну управу и локалну самоуправу, остати тачно 14.512 људи.

Из републичких иргана треба да оде 8.511, из АП Војводина 250, а из општина и градова 5.751, укључујући и локална јавна предузећа.

Недодирљива остају републичка јавна предузећа, која ће се реструктуирати по специфичним програмима.

У Пореској управи без посла ће остати 117 људи, а 20 мање у Управи царина.

Вишак у просвети, науци и технолошком развоју је теже израчунати. За стално је у овој области, по подацима из децембра 2014. године, било запослено 111.810 људи, а дозвољени максимум сада је 136.837.

суштина је у томе што у тој области више од 20.000 запослених ради на два или више места. У преводу, једна особа с трећином радног времена ради у три школе, и урачуната је у једном ресору образовања, а не три пута.

У овој области буџетски фонд плата идуће године подразумева чак 5.000 мање запослених, али у Министасртву просвете тврде да је вишак мањи од хиљаду људи, који су се већ изјаснили да желе да оду.

Проблематично је и здравство, по питању смањивања броја запослених. Фискални буџет процењује да из здравства одлази 7.000 људи, а у надлежном министарству кажу да је вишак свега 2.400, од којих 1.935 спада у немедицински кадар.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у Берлину: Полиција хапси анти-корона демонстарнте, народ носи мајице Трамп-Путин 2020! (видео)

5 (9) На улицама Берлина атмосфера је хаотична и све је више људи на улицама. …

Аранђеловац: Погледајте како је Вучићев режим на улицу избацио петочлану породицу Јашовић (видео)

4.6 (9) Полиција је данас у Аранђеловцу по налогу извршитеља из стана на улицу избацила …

2 Коментара

  1. Stari Dinkicev fazon … :(((((
    Sutradan ce vecina biti vracena na posao sa ‘Ugovorom O Delu’ … :(((((

  2. Neka smanje broj zaposlenih u Skupstini Srbije. Sta ce tamo 250 poslanika koji nista ne rade? Nesposobni polupismeni paraziti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *