Без сагласности у ЕУ о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом

0
(0)

Француска и Холандија, а донекле и још неке чланице ЕУ, још су уздржане према утврђивању датума почетка преговора са Северном Македонијом и Албанијом о пријему у ЕУ, јер процењују да Скопље, а посебно Тирана, још нису испунили кључне услове за то, повезане с владавином закона.

То су агенцији Бета у Бриселу пренели дипломатски извори ЕУ који су навели да би одлуку о томе требало да усагласе у уторак шефови дипломатија ЕУ, а коначну реч ће имати самит ЕУ у четвртак и петак.

Ти извори кажу и да се посебно из француских, холандских и данских кругова чуло да би прихватљиво решење могло бити да се почетак преговора одобри бар Скопљу – због решавања спора с Атином, али да се одложи одлука о томе кад би била прва међувладина конференција с ЕУ, дакле сам почетак преговора.

Бугарска је унела нову недоумицу пошто су и њена Влада и Парламент тражили да Северна Македонија свој језик не назива македонским, да историјске личности попут Гоцета Делчева признаје једино као бугарске, као и да бугарске снаге у Другом светском рату и њихове злочине више не називају „бугарским фашистичким окупаторима“.

Софија не каже изричито да ће ставити вето, али изгледа да захтева да се то унесе у оквир за преговоре Северне Македоније и ЕУ, док од Тиране тражи да као „бугарску националну мањину“ призна известан број становника Албаније словенског порекла.

Француска је, по европским дипломатским функционерима, за то да се, кад се стекну услови, датум преговора утврди истовремено и за Северну Македонију и за Албанију.

Холандски министар иностраних послова Стеф Блок је изјавио да влада у Хагу сматра да би почињање преговора с Тираном „било преурањено“, али да Хаг неће ставити вето на одлуку ако већина чланица ЕУ закључе да ипак треба кренути у преговоре с та два партнера са Западног Балкана.

Званични Берлин је ставио до знања да је немачки парламент, Бундестаг, одобрио почетак преговора са Скопљем и Тираном, али Париз и Хаг указују на то да је и Бундестаг то усвојио с назнаком „кад за то буду испуњени услови“.

То је нарочито подвукло и Министарство унутаршњих послова Холандије, нагласивши да „сви предуслови морају бити испуњени“ пре почетка преговора. Уз то Влада у Хагу каже да се о кандидатима мора дати „одвојено мишљење, утемељено на заслугама сваког посебно“.

Званичници у Савету министара ЕУ кажу да им засад није јасно какве би одлуке могли донети министри или шефови држава или влада ЕУ, али додају да је у нацрту закључака заседања шефова дипломатија Уније првобитно писало да „на основу напретка у реформама треба покренути преговоре“ са Скопљем и Тираном, али да у најновијој верзији закључака тога више нема.

Македонски премијер Зоран Заев и шеф дипломатије Никола Попоски ће идуће недеље допутовати у Брисел и Луксембург да би у непосредном разговору с министрима, а могуће ис неким од вођа ЕУ, разјаснили шта се може очекивати.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Антихришћански вандализам у Белој демонији ака Европи достиже врхунац

4.3 (3) У извештају Института Хајтстоун пише: „Неки напади, посебно против Римокатоличке цркве, дело су …

ЕУ до даљњег не дозвоља улазак грађана Србије на територију земаља чланица?

5 (1) Земље чланице Европске уније сутра на састанку у Бриселу поново разматрају листу трећих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend